Info vedr. Corona-virus

11. marts 2020

Dine muligheder for psykolog-hjælp under corona-virussen

Hvad gør jeg med min psykologaftale, nu hvor landet stort set lukkes ned i 14 dage?

Vi opfordrer alle, der på nuværende tidspunkt er i psykologforløb, at fortsætte forløbet gennem online-videosamtaler. De praktiserende læger er allerede i gang med dette, og psykologer er af Dansk Psykologforening blevet opfordret til at gøre det samme. Det er vigtigt at vi alle passer på hinanden.

Er det ikke nemmere, hvis jeg aflyser og udskyder min samtale?

Det er klart ikke vores anbefaling, at du aflyser din aftale for at udskyde den. Dette er der 2 årsager til:

  1. Kontinuitet i forløbet. Ingen ved endnu, hvor længe landet vil være i denne undtagelsestilstand, hvorfor det ikke er sikkert, at det blot handler om 14 dage. Har du en længere pause fra dit forløb, får det som regel konsekvenser for kvaliteten i den overordnede behandlingseffekt.
  2. Risiko for “prop-effekt”. Vælger mange at udskyde samtalerne, til når undtagelsestilstanden i landet er omme, vil der naturligt opstå en ”prop-effekt”, der yderligere vil gøre det svært at få tid. Vi kan ikke forudse hvor længe der kan gå, men de fleste psykologer har mange forløb, og der kan i værste fald gå 1 måned ekstra.

Men jeg er ikke sikker på, at jeg føler mig tryg ved onlinesamtaler – er det lige så godt?

Ja! Al forskning peger i retningen af det samme. Onlinesamtaler kan nøjagtigt det samme, som hvis man mødtes face to face. Man skal selvfølgelig vænne sig til den nye form, men efter kort tid har man tilpasset sig.

Er du lidt nørdet, kan du læse en artikel om det her.

Desuden er det en rigtig god anledning at lære online-platformen at kende, da man for fremtiden så har meget mere fleksibilitet i sit samtaleforløb. Det behøver fx ikke at blive afbrudt af rejser eller længere udvekslingsophold fx

Men hvordan fungerer det?

Der findes forskellige platforme, men vi anbefaler, at der enten benyttes ”signal” (en krypteret app til telefonen), platformen ”wecare” eller ”getwire”.

Du aftaler med din psykolog, hvordan det skal foregå, der vil fortælle dig hvad du skal gøre.

…Så hvad gør jeg nu?

Du kontakter din psykolog (hvis ikke psykologen allerede har kontaktet dig), og så får i sat det hele i stand. Har du nogle yderligere bekymringer omkring det hele, så drøft det altid med psykologen.

Pas godt på dig selv, men panik samtidig ikke. Vi ved ikke hvor længe det her varer, og derfor anbefaler vi af mange årsager, at man gør hvad man kan for at opretholde så mange normale ting i sit liv, som muligt. Ellers kan det gå hen og blive nogle meget lange dage.

Med et håb og tro på, at vi snart er ovre krisen sammen + masser af hjertevarme,

UngTerapi

Læs også: Psykolog Maja Vain Gilberts personlige beretning om corona-frygten