Identitet

Identitet

Udforskning, udfordringer og støtte i identitetsdannelsen

Ungdomsårene er en spændende og udfordrende tid, hvor mange unge begynder at stille de store spørgsmål om deres identitet. Hvem er jeg? Hvor hører jeg til? I denne periode sker der en intens udvikling, hvor de unge udforsker deres interesser og værdier. Men identitetsdannelse er ikke altid let – usikkerhed, pres og indre konflikter kan opstå.

Artiklens forfatter er psykolog Maja Vain Gilbert

Forfatter: Autoriseret psykolog Maja Vain Gilbert.

Forfatter: Aut. psykolog Maja Vain Gilbert.

Opdateret: 12. december 2024.

Læsetid: 5 minutter.

Ungdommen er en tid med forandringer, udforskning og selvfølgelig, identitetsdannelse. Identiteten udvikler sig i løbet af hele livet, men det er især i ungdomsårene, at denne udvikling tager fart.

Hvad er identitet?

Identitet handler om, hvordan vi ser os selv, vores værdier, interesser, og hvordan vi forstår vores plads i verden omkring os. For eksempel, hvis du er én, der elsker at spille musik og være sammen med venner, kan disse aspekter af din personlighed og interesser være en del af din identitet.

Udforskning og udvikling i ungdommen

Identitet

Ungdommen er en tid med intens udforskning og eksperimenteren. Det er her unge begynder at stille spørgsmål ved hvem de er, og hvad de ønsker at opnå i livet. For eksempel, hvis du er en ung person, der tidligere har følt dig tiltrukket af videnskab, men nu begynder at udforske dine kreative talenter inden for kunst eller musik, er det en del af din identitetsdannelse og udforskning.

Udfordringer

Identitet

Selvom ungdommen er en spændende tid med masser af muligheder, kan den også være fyldt med udfordringer. Ungdom kan også betyde en grundlæggende følelse af usikkerhed, pres fra gruppen, og en udforskning af tilhørsforhold. For eksempel kan du som ung opleve pres fra dine venner eller samfundet om at følge en bestemt sti i livet, selvom det ikke nødvendigvis er, hvad du ønsker for dig selv. Mens nogle unge navigerer disse udfordringer med lethed, kan andre støde på vanskeligheder undervejs. Her er nogle eksempler på de typer udfordringer, man som ung kan opleve:

  1. Usikkerhed og forvirring: Mange unge oplever en følelse af usikkerhed og forvirring omkring, hvem de er, og hvad de ønsker at opnå i livet. De kan være i tvivl om deres interesser, værdier og fremtidsmål.
  2. Pres fra jævnaldrende og samfundet: Unge kan føle sig under pres fra deres jævnaldrende og samfundet generelt om at passe ind i bestemte normer eller følge en bestemt sti i livet. Dette pres kan føre til følelsen af at være fanget i en identitetskrise.
  3. Identitetskonflikter: Nogle unge kan opleve konflikter mellem forskellige dele af deres identitet, såsom deres kulturelle baggrund, seksuelle orientering eller personlige værdier. Disse konflikter kan forårsage indre spændinger og forvirring.
  4. Selvværd og selvtillid: Problemer med selvværd og selvtillid er også almindelige blandt unge. De kan føle sig utilstrækkelige eller uværdige på grund af sammenligning med andre eller negative selvbilleder.

Hvordan forældre kan hjælpe

Identitet

Forældre spiller en vigtig rolle i deres børns identitetsdannelse. Ved at være støttende, lyttende og åbne kan forældre hjælpe deres børn med at udforske og forstå sig selv bedre. Det er vigtigt for forældre at skabe et trygt og tillidsfuldt miljø, hvor den unge føler sig værdsat og elsket, uanset hvem det er. 

Det er generelt vigtigt at huske, at forvirring og mistrivsel omkring identitetsdannelse er meget normalt i ungdomsårene. Identitetsdannelse er en proces, der tager tid, og det er okay at føle sig forvirret eller skifte mening. Vær tålmodig med dig selv og husk, at det er okay at være dig selv. For eksempel kan du give dig selv tid til at udforske forskellige interesser og prøve nye ting for at finde ud af, hvad der virkelig gør dig glad og opfylder dig.

Har du dog en fornemmelse af at du sidder fast, og har haft det svært i noget tid, er det også vigtigt at søge hjælp til at komme på rette spor igen. Her kan vi i UngTerapi bl.a. tilbyde individuelle psykologsamtaler, der kan hjælpe dig med at få det bedre. 

Hvornår der kan være brug for hjælp fra en psykolog

Identitet

Mens nogle unge kan håndtere udfordringer med identitet på egen hånd eller med støtte fra venner og familie, er der til tider behov for professionel hjælp fra en psykolog. Her er nogle tegn på, at det kan være tid til at søge hjælp:

  • Vedvarende følelsesmæssigt ubehag: Hvis unge oplever vedvarende følelsesmæssigt ubehag, såsom tristhed, angst eller ensomhed, relateret til deres identitetsudvikling, kan det være en indikator for behovet for terapeutisk intervention.

  • Manglende evne til selvforståelse: Hvis en ung har svært ved at forstå sig selv og sine følelser, og trivslen påvirkes negativt, kan en psykolog hjælpe med at udforske og forstå disse følelser.

  • Selvmordstanker eller selvskade: Hvis en ung udviser tegn på selvmordstanker eller selvskade i forbindelse med identitetsudviklingen og følelsesmæssige udfordringer, er det afgørende at søge øjeblikkelig professionel hjælp.

Her kan et terapiforløb hjælpe dig med at få styr på hvad der er op og ned og give dig nye perspektiver og handlemuligheder.

Psykologsamtaler

Psykologene hos UngTerapi

Vi har hjulpet mere end 7000 unge!

Relaterede emner:

Kønsidentitet

Lavt selvværd

LGBTQIA+

Utilstrækkelighed

Identitet - Har du brug for hjælp til det?

En kvinde der sidder i en sofa
Har jeg brug for en psykolog? Prøv testen og få vores faglige vurdering.

Test dig selv:

Kan du få gavn af psykologhjælp?

Det er normalt at være i tvivl. Prøv testen og få vores faglige vurdering på 1 minut!

Har du brug for hjælp eller vejledning?

Tre kvinder der arbejder som psykolog hos UngTerapi

Vores medarbejdere sidder klar til at hjælpe dig.

Telefontider:
Mandag: 13.00-17.00
Tirsdag: 8.30-12.30
Onsdag: 10.00-14.00
Torsdag: 8.30-12.30
Fredag: 8.00-12.00

Vi er rigtig flinke og svarer  hurtigt.

Drejer det sig om opstart, bedes du oplyse dit postnummer og hvorvidt du er medlem af Sygeforsikring “danmark”.

Skriv din besked her:

Vi har tavshedspligt og behandler selvfølgelig din henvendelse fortroligt. Læs vores privatlivspolitik.
Der kan gå et øjeblik fra du har sendt, til den er gået igennem. Hav venligst tålmodighed. :-)