Sådan finder du en god psykolog

Når du først har besluttet sig for at finde en psykolog, er det rigtig vigtigt, at du vælger den helt rigtige psykolog. Det kan have været en lang proces at komme frem til, at du har brug for at tale med en psykolog, og derfor er det helt afgørende, at du får en god oplevelse hos den psykolog du vælger.

Psykolog, psykoterapeut eller noget helt tredje??

Der er mange forskellige faggrupper, der arbejder med samtaler, men dem der er mest fremtrædende på dette felt er psykologer og psykoterapeuter. Hvad er forskellen så? Helt kort kan man sige, at psykologer har en 5 år lang universitetsuddannelse, hvor psykoterapeutuddannelsen som regel tager 2 år med deltidsundervisning. Psykologtitlen er beskyttet, hvilket betyder at der er nogle særlig standarder for hvilke krav man stiller til de studerende, hvor psykoterapeutuddannelsen er mere blandet, idet de forskellige private udbydere af uddannelsen ikke er mødt af de samme restriktioner og krav, for hvad de skal uddanne eleverne i.

Man kan sige, at psykologer har en lang uddannelse i hele den psykiske anatomi, hvor psykoterapeuter kun har en uddannelse inden for samtalefeltet. I sidste ende er det smag og behag, hvor du selv skal afgøre hvad der er vigtigst for dig ved den du taler med.

Generelle overvejelser

Når du pejler du læser om de forskellige psykologer, er det først og fremmest vigtigt, at du føler dig tryg ved psykologens beskrivelse af sig selv, personens erfaring, samt det billede psykologen har valgt at præsentere sig selv med. Det er vigtigt at du godt kan forestille dig, at have en fortrolig samtale med denne person, og føler dig tryg ved tanken. Husk – er du i tvivl, kan du altid ringe/skrive til psykologen, for at få uddybet om personen er den rigtige for dig, da det også hurtigt kan give dig en god/dårlig fornemmelse. Måske der eksisterer en video af psykologen på hjemmesiden, hvor du kan høre vedkommende snakke, og herigennem få en fornemmelse af personen.

Derudover er det også vigtigt at tænke over, om du har en holdning til om det skal være en kvinde eller mand? Særlig ifm. parterapi, kan det gøre en stor forskel, at begge parter føler sig helt trygge ved kønnet på behandleren, hvor ingen føler sig forfordelt eller overset. Det er også en overvejelse om du ønsker at tale med en ældre psykolog, med stor livserfaring, eller om du føler dig mere har lyst til at tale med en yngre psykolog.

Behandlingsform

Psykologer kan bruge meget forskellige behandlingsformer eller terapiformer. Overvej med dig selv, om det er vigtigt for dig at vide hvordan psykologen arbejder, og evt. høre lidt om hvad psykologen mener der vil virke for dig i samtalerne. Nogle kan mærke med sig selv, at det er rigtig vigtigt for dem at have indblik i den måde psykologen styrer og strukturerer samtalerne, mens andre ikke går så meget op i det. Har du brug for at vide noget om psykologens psykologiske udgangspunkt, kan du de fleste steder læse om det på hjemmesiden. Ellers kan du skrive til psykologen og spørge, eller evt. få en snak om det til den indledende samtale – de fleste psykologer elsker at fortælle om dette 🙂  Det er vigtigt at du lytter til dig selv, så du kan slappe af i samtalerne.

Har du allerede fundet en psykolog?

Er du kommet så langt i processen, at du allerede har fundet en psykolog, du gerne vil have en samtale med, er det vigtigt du evaluerer din oplevelse efter samtalen. Dette kan både ske sammen med psykologen til den første samtale, men kan også være noget du tænker over alene efterfølgende. Overvej følgende: har du følt dig tryg gennem samtalen? Kunne du slappe af og give slip? Tror du på at samtalerne kan hjælpe dig fremadrettet? Følte du dig lyttet til? Følte du dig tryg i de fysiske omgivelser, eller var det ikke et helt behageligt sted at være?

Første samtale kan for mange være svær at komme igennem. Dette har ikke nødvendigvis noget med psykologen at gøre, men blot det faktum, at du netop har taget hul på at snakke om en masse svære ting, du måske aldrig har fortalt andre. Det er derfor også rigtig vigtigt at have tålmodighed med forløbet, selvom du måske kan opleve et følelses-kaos efter første gang. Er du dog kommet i tvivl om forløbet gennem nogle af ovenstående spørgsmål, er det vigtigt at du tager din tvivl alvorligt, og evt. skifter psykolog.

Forløbet kan ikke hjælpe dig, hvis du ikke du føler dig tryg ved psykologen, eller er i tvivl om hvorvidt psykologen er kompetent nok. Giver det ikke mening for dig, giver samtalerne ikke mening for nogle!

Du kan få hjælp til hvordan du forbereder dig på første samtale her