Familieproblemer

Familien er dér du vokser op, og tilbringer dine første 18 år – om du vil det eller ej. Mange unge tror at de kan komme af med problemerne i familien, når de er flyttet hjemme fra. Dette kan man også til dels – eller man kan i hvert fald få de små skænderier, irriterende bemærkninger og strenge blikke på afstand, og måske formå at bygge noget mere konstruktivt op sammen. Dette er dog desværre ikke tilfældet for mange, der oplever at familieproblemerne fortsætter, blot på en anden måde end før.

⭐⭐⭐⭐⭐

Vi har hjulpet mere end 5000 unge!

Mange unge mærker særligt til dette omkring højtiderne og ved fødselsdage. Man kan have en oplevelse af, at selvom man virkelig føler at man har udviklet sig, og er kommet langt i sit eget nye, spændende, selvstændige liv, bliver man slået tilbage til sin gamle rolle, så snart man træder ind af døren i barndomshjemmet.

Løsrivelse

Når man er ung er der fra de tidlige teenageår en naturlig løsrivelsesproces i gang fra forældrene, hvor man begiver sig ud på sin identitetsrejse, i en søgen efter sig selv. Denne løsrivelse ender aldrig rigtigt, men forandrer sig konstant gennem livet. Efterhånden som man hele tiden udvikler nye syn på verden og sig selv, kommer ens familie derfor også til at stå i forskellige lys. Det kan være man opdager, at personer man tidligere har glorificeret, egentlig ikke indeholder alle det skønne man troede.

Der kan derfor være meget vrede forbundet med det nye voksen-perspektiv man nu besidder over for sin familie. Ting man før lod ske, uden at tænke videre over det, stiller man nu spørgsmålstegn ved, og måske stiller man sig endda i opposition. Alt dette er ganske fint og naturligt for de fleste unge. Man skal jo løsrive sig og blive selvstændig.

Familiemønstre

Alle familier består af familie-mønstre, som de har bygget op gennem årene. Dette betyder at alle i familien har særlige pladser, roller og sågar også forskellig status, der gør det mere legitimt for nogle at handle på en bestemt måde, end andre i familien. Måske har en lillebroren “favoritten” hos alle, og får ikke stillet de samme krav som resten. Måske skal moren beskyttes fra bekymringer, fordi hun har en rolle, hvor hun hele tiden er særligt sårbar. Måske er storesøsteren hende, der tager sig af alle de andre, når de har det skidt. Alle disse forskellige roller gør, at nogle handlinger falder nogle i familien mere naturligt end andre, hvorfor man også forventer forskellige ting af hinanden.

Familie-mønstre er derfor ikke til at komme uden om, og florerer i alle familier. Dog kan man opleve, at man er havnet i et familie-mønster, man trives rigtig dårligt i. Det kan være hvis alle i familien ofte forventer noget særligt af én, som man føler sig presset til at levere, fx. gode karakterer. Det kan dog også være mere abstrakt, som at man føler at man altid skal passe på de andre, selvom man selv går og har det rigtig svært selv. Dette gør det svært at tale med familien om sine egne problemer, og bede om hjælp.

 Hvad er familieterapi?

Familieterapi er en terapiform, som løsner konfliktfyldte relationer og bryder uhensigtsmæssige mønstre og rollefordelinger i familien.

At føle sig fanget

Det kan være rigtig svært at fortælle sin familie, at man har det skidt med den. Der er rigtig mange følelser på spil for alle, og de fleste gør alt hvad de kan for at beskytte sin familie for ubehageligheder. Problemet er blot, at mange unge føler sig fanget i deres familier, hvor de forventes at være på en måde, de egentlig ikke har lyst til at være på. I stedet for at konfrontere familien, beslutter mange sig for, at det er dem selv der skal ændre sig, og egenhændigt påtage sig ansvaret for familiens trivsel. Det er fx når man inden familie-weekenden lover sig selv, ikke at skændes med sin far, for derefter at komme til at gøre det alligevel – dog uden at vide hvordan det helt præcist startede.

Det er nemlig langt nemmere at ændre sig selv, end at ændre på en helt familie – tænker man. Og det kan der selvfølgelig også være noget rigtigt i. Det er rigtig vigtigt at man også er villig til at ændre på sin egen adfærd, for at komme videre. Dog kan det, at påtage sig ansvaret for familiens trivsel også være et stort problem, der medfører rigtig meget skyld og skam, fordi man tror at alt i sidste ende er ens egen skyld.

En større indflydelse end man tror

Så selvom man måske er rejst fra Jylland til Sjælland for at studere, eller ikke ser din familie så meget, bærer man familien med sig hvor end man går. De roller og måder at blive anskuet på og talt om i familien, sidder nemlig stadig i os når vi bliver voksne. Mange kan opleve, at mors strenge stemme stadig kan høres dybt inde, når man gør noget hun ikke ville bryde sig om, eller at man bruger de samme vendinger som ens forældre. Familien er derfor en meget stor del af os, og har stor betydning for hvem vi udvikler os til at være.

Når man derfor gennem længere tid har haft det skidt med sin familie, kan man opleve at få det psykisk dårligt. Inden for psykiatrien har man teorier om, at mange psykiske sygdomme skyldes en svær opvækst i en dårligt fungerende familie, der kan gøre at man fx tænker negativt om sig selv. Familieproblemer må derfor aldrig bagatelliseres, men skal tages alvorligt af alle.

Du kan godt gøre noget selv

Familieproblemer kan være rigtig komplekse, og kan kræve et langvarigt terapeutisk forløb. Da et familie-mønster er en dans mellem alle i familien, kræver en ændring, at alle forstår hvad der foregår og er villige til at ændre adfærd. Der skal nemlig altid 2 til tango.

I UngTerapi har vi dog en stærk tro på, at du også selv kan gøre en masse, for at få det bedre med din familie. Vi ved nemlig godt, at det for manges vedkommende vil være en umulig opgave, at overtale familien til at komme i familieterapi. Derfor handler det om, at gøre noget dér, hvor man kan gøre noget selv.

Vi arbejder derfor med, at det er vigtigt at du lærer dine egne følelser, tanker og fortællinger at kende om din familie. Hvordan ser det hele ud for dig, og hvilke situationer er svære for dig at være i? Hvor går dine egne personlige grænser, og hvor vil du gerne blive bedre til at gå på kompromis? Hvad er dine drømme og håb for dit familieliv – ønsker du et tæt bånd, eller betyder det ikke så meget for dig? Hvad skal du helt konkret gøre, når du kommer i de svære situationer?

Når du lærer dig selv at kende på denne måde, kan du begynde at reagere mere som du ønsker, når du er sammen med familien. Det er rigtig vigtigt at huske på, at det omkring familien ofte er mere realistisk at tænke, at tingene ikke nødvendigvis ændrer sig, men at du kan lære at reagere som du ønsker, ved at kende dig selv bedre på det område. Dette kan også være at trække en grænse og bakke ud, når det hele bliver for meget.

Overvejer I at begynde i familieterapi?

I UngTerapi tilbyder vi familieterapi i sessions á 90 minutter. To søskende i alderen 15-30 år kan få rabat til unge, hvis de kommer sammen. Er der en forælder med, er samtalerne dog til normalpris. Se vores priser på familieterapi her.

Test dig selv: Har du brug for en psykolog

Kan du få gavn af psykologhjælp?

Prøv testen og få svar på 1 minut.

Få hjælp

Få hjælp til familieproblemer

Her ser du de psykologer hos UngTerapi, som arbejder specifikt med familieproblemer.

Har du spørgsmål? Kontakt os på [email protected] / 60 80 87 09.

Samtaleemne

ADHD

Angst

Angst – Eksamensangst

Angst – Fobier

Angst – Social angst

Arbejdsrelaterede konflikter

At man bare har brug for at lufte sine tanker til en udefrakommende

At sætte grænser

Autismespektrum

Bekymringstanker

Belastningsreaktioner

Cutting

Datingproblemer

Depression

Diagnoser

Ekistentielle problemstillinger

Ensomhed

Familieproblemer

Fastlåsthed og manglende motivation

Fødsel (Svære fødselsforløb / rolle som nybagt mor)

Følelser man ikke ved hvor kommer fra

Graviditet / abort / forældreskab

Identitet

Indre kritisk stemme

Indre uro

Introversion (Problematikker heraf)

Kærlighedsproblemer / parforhold

Kønsidentitet

Krise

Kronisk sygdom og somatiske symptomer

Kulturelle problematikker (Fx. minoritetsfølelse / kulturchock / diskrimination)

Langvarig hjernerystelse

LGBTQ+ 🏳️‍🌈

Meningsløshed

Misbrug / afhængighed

Mobning

Modløshed

Nedtrykthed

OCD

Omsorgssvigt

Opvækstvilkår

Overgangen fra ung til voksen

Overgreb / Overfald

Pårørende til personer med fysisk eller psykisk sygdom

Perfektionisme

Personlig udvikling

Personlighedsforstyrrelser

Pornoafhængighed

Præstationspres

Problemer med at få hverdagen til at hænge sammen

Psykisk vold

Psykotiske oplevelser

Relationelle problemer til forældre

Relationelle problemer til venner eller familie

Særligt sensitiv

Seksualitet

Seksuelle problematikker

Selvdestruktive mønstre

Selvhad / selvfølelse

Selvmordstanker

Selvskade

Selvværd

Skam

Skoleværgning

Sorg

Søvnløshed

Spiseforstyrrelse

Stofmisbrug

Stress / Udbrændthed

Sugardating

Sundhedsangst / hypokondri

Svære følelser

Sygemelding

Tab

Tankemylder

Tilknytning

Traume

Tro / Religion

Uddannelsesvalg

Udfordringer ifht at være blevet mor eller far

Usikkerhed ifht fremtiden

Usikkerhed ifht omverdenens krav og forventninger

Utilstrækkelighed

Vanskeligheder ved at være til stede i nuet

Vold og voldtægtsoffer

Vrede og vredeshåndtering

Kontakt os

Vil du gerne ringes op?

Telefontider:
Mandag: 10.00 – 14.00
Tirsdag: 11.00 – 15.00
Onsdag: 11.00 – 15.00
Torsdag: 9.00 – 12.00
Fredag: 8.00 – 12.00

Skriv din besked her:

Vi har tavshedspligt og behandler selvfølgelig din henvendelse fortroligt. Læs vores privatlivspolitik. Der kan gå et øjeblik fra du har sendt, til den er gået igennem. Hav venligst tålmodighed. :-)