ADHD: En guide til forståelse, symptomer og næste skridt
ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) er en neurologisk og adfærdsmæssig tilstand, der påvirker både børn og voksne. Med en stadig stigende vien om ADHDs virkninger, er det vigtigt man har en dyb forståelse af hvad ADHD er, hvordan det manifesterer sig, og hvilke skridt man kan tage for at sikre den bedste støtte og behandling.
Hvad er ADHD?
ADHD er kendetegnet ved mønstre af uopmærksomhed, hyperaktivitet og impulsivitet, som påvirker en persons funktion i hverdagslivet. Udfordringer med opmærksomhed, organisering, tidsforvaltning, og at holde fokus på opgaver, er almindelige aspekter af tilstanden. Det er dog vigtigt at understrege at ADHD ikke blot er en adfærdsmæssig udfordring, men en neurobiologisk tilstand, som påvirker adskillige aspekter af en persons liv. Derfor er ADHD en tilstand, der har påvirket personen siden fødslen, og er ikke blot udfordringer man oplever midlertidigt eller inden for en afgrænset periode.
Symptomer på ADHD
Symptomer på ADHD kan variere betydeligt fra person til person, men generelt inkluderer de:
- Problemer med at holde fokus på en opgave
- Hyppige skift mellem igangværende aktiviteter
- Glemsomhed i dagligdagen
- Udfordringer med organisering og prioritering
- Tendens til at have svært ved stabile relationer
- Følelse af indre rastløshed
- Tendens til dårlig følelsesregulering
For unge kan disse symptomer resultere i en svær skolegang, sociale udfordringer, lavt selvværd, grænsesøgende adfærd og mange konflikter i hjemmet.
Vigtigheden af professionel hjælp
Mens det kan være fristende at selv-diagnosticere eller diagnosticere ens barn uofficielt, er det afgørende at involvere en professionel. En psykolog eller læge vil kunne foretage en grundig undersøgelse for at afgøre, om symptomerne stemmer overens med diagnosen ADHD. Denne proces omfatter ofte en undersøgelse af tidligere adfærd, en samtale med forældre eller pårørende og brug af standardiserede evalueringsskemaer.
Andre lignende udfordringer
Den professionelle diagnosticeringsproces sikrer, at andre mulige årsager til symptomerne, såsom indlæringsvanskeligheder, angst eller depression, bliver overvejet. Dette aspekt er særligt vigtigt, da symptomer på ADHD ofte også kan være symptomer på generel mistrivsel, hvor koncentrationsevnen er svækket som følge af en indre følelsesmæssig uro.
Siden ADHD centrerer sig om udfordringer med dét vi kalder de ”eksekutive funktioner”, der også påvirkes når vi har det svært af mange andre årsager, er det enormt vigtigt at undersøge årsagerne til de nuværende udfordringer grundigt først. Her er det vigtigt at tage udgangspunkt i, at langt de fleste mennesker adfærd er en reaktion på noget vanskeligt i omgivelserne, snarere end at det skyldes en neurologisk defekt. Konteksten for problemerne er derfor det første, der grundigt skal undersøges, før man viderehenviser til en udredning i psykiatrien.
Behandling af ADHD
Er den unge blevet udredt for ADHD, er der flere måder et psykologforløb kan være hjælpsomt på. Dette kan bl.a. være:
- Hjælp til afdækning af de specifikke udfordringer, grundet ADHD, og redskaber til hvordan man løser disse i dagligdagen
- Hjælp til følelsesregulering og kropslig beroligelse
- Bearbejdning af sorgen ved at have en diagnose og det stigma der kan følge med
- Hjælp til at kommunikere sine udfordringer ud til sine omgivelser, og hjælpe sine nærmeste med den rette støtte
- Justering af mål og ambitioner for livet, så man kan opleve succes i livet, i stedet for konstante nederlag
Har du som ung ADHD eller er du forælder til en ung med ADHD, kan individuel terapi, forældresparring eller forældre-ung samtaler være meget hjælpsomt for at skabe trivsel og indsigt i udfordringerne. At leve med ADHD kan uden tvivl være udfordrende, men med den rette forståelse og støtte, er det fuldt muligt at trives.