Hvad er autisme, og hvordan behandler vi det?
Autisme er ikke kun en diagnose; det er en livslang, neurologisk udviklingsforstyrrelse, der påvirker, hvordan personer opfatter verden og interagerer med andre. For familier og individer kan forståelsen af autisme være forbundet med både udfordringer og stærke følelser. Dette blogindlæg sigter mod at tilbyde en dybere indsigt i, hvad autisme præcist er, dets symptomer, og hvordan det adskiller sig fra andre former for mistrivsel. Men vigtigst vil vi udforske hvordan samtaleterapi kan være en værdifuld behandlingsmetode.
Hvad er autisme?
Autisme, også kendt som autismespektrumforstyrrelse, dækker over en bred vifte af tilstande karakteriseret ved udfordringer med social interaktion, kommunikative evner samt begrænsede og gentagne adfærdsmønstre. Det er en spektrumforstyrrelse, hvilket betyder, at den manifesterer sig forskelligt hos hver person, fra mild til alvorlig.
Typer af autisme og diagnosen
Diagnosen autisme omfatter, hvad der tidligere blev betragtet som separate diagnoser: autistisk forstyrrelse, Aspergers syndrom, desintegrativ forstyrrelse i barndommen og udefineret generaliseret udviklingsforstyrrelse. Diagnosen stilles typisk i barndommen baseret på barnets adfærd og udvikling. Læger og psykologer bruger observation samt interviews med forældre og pædagogisk personale til at stille diagnosen.
Symptomer på autisme
Symptomer på autisme kan inkludere:
- Problemer med social interaktion og kommunikation, herunder forsinkelser i, eller fravær af sprog.
- Gentagen eller stereotyp adfærd
- Stærk modstand mod ændringer i daglige rutiner eller omgivelser.
- Usædvanlig interesse for visse emner eller objekter.
Autisme i den unges liv
Unge med autisme kan opleve en række udfordringer, fra social angst og ensomhed til vanskeligheder i skolen. Disse problemer kan til tider fejlagtigt tilskrives lavt selvværd eller indelukkethed, hvilket understreger vigtigheden af en korrekt diagnose.
Vigtigheden af korrekt diagnose
En korrekt diagnose er afgørende, da den baner vejen for tilpassede interventioner og støtte. Uden en nøjagtig forståelse af årsagen bag en adfærd, kan man ikke give den rette hjælp.
Hos unge kan der ofte være stor tvivl om symptomer på social tilbagetrukkenhed og indelukkethed i sidste ende skyldes autisme eller om det er tegn på noget andet. Der kan nemlig være rigtig mange årsager til at en ung ikke har det godt socialt, og det er meget normalt i teenageårene at være socialt akavet. Hvis den unge tidligere har dårlig erfaringer relationer, har en tendens til lavt selvværd eller introvert af natur, kan dette være årsagen til den sociale isolation.
Det er her vigtigt at huske at autisme ikke blot kommer til udtryk gennem sociale problemer, men også i den stereotype adfærd og særinteresser.
Har du en mistanke om at du eller dit barn har autisme, er det vigtigt at tale med lægen eller en psykolog om dette.
Samtaleterapi som behandling
Samtaleterapi kan være en effektiv metode til at hjælpe personer med autisme. Her kan terapien:
- Øge selvindsigt og understøtte udviklingen af sociale færdigheder.
- Tilbyde strategier til at håndtere angst, depression og andre følelsesmæssige udfordringer.
- Hjælpe personer med autisme og deres familier med at udvikle coping-strategier for dagligt at navigere i udfordringerne ved at leve med tilstanden.
Særligt omkring unge kan terapien:
- Bearbejde sorgen ved at være forskellig fra andre
- Hjælpe med at finde nye veje ind i fællesskabet
- Justere mål og forventninger til tilværelsen, så man kan blive en succes og ikke hele tiden fejler
- Hjælpe med at skabe en rytme og daglige rutiner som udeboende
- Hjælpe parforholdet eller dating
- Lære med at forstå egne signaler på stress, og regulere livet derefter
- Lære at forstå og udtrykke sig selv følelsesmæssigt
- Bearbejde dagligdagen i et – til tider – presset ungdomsmiljø
Hos UngTerapi anbefaler vi individuel terapi, forældresparring og forælre-ung samtaler, når det drejer sig om autisme. Er den unge særligt under 18 eller hjemmeboende er det vigtigt at forældrene involveres i terapiforløbet, og støtter aktivt op om den unges udvikling.
Samtaleterapi kan være en livsforandrende ressource når det kommer til autisme, og det handler om at forbedre livskvalitet og hjælpe med at navigere i verden mere effektivt. Ved at arbejde sammen med en psykolog, der forstår de mange facetter af autismespektret, kan unge og forældre finde veje til større forståelse og opnå uvurderlige færdigheder til at leve et rigt og tilfredsstillende liv.
For forældre til en ung med autisme og unge med diagnosen selv, er det vigtigt at huske, at vejen fremad kan være fyldt med både udfordringer og succeser. Diagnosen er en forståelsesramme, hvor styrker anerkendes og udfordringer kan mødes med støtte og empati. Terapien møder dig eller dit barn præcist hvor du/vedkommende er i livet, og hjælper med at blive klogere på hvordan der støttes bedst.