Eksistentielle problemer

Eksistentielle problemer

Hvordan du kan håndtere livets store spørgsmål

Eksistentielle problemer som spørgsmål om livets mening, døden og vores relationer kan skabe stor usikkerhed og angst. Uanset om du tvivler på, hvad du vil med livet, eller står overfor frygten for døden, er det vigtigt at have effektive copingstrategier. I denne artikel dykker vi ned i, hvordan du kan håndtere eksistentielle problemstillinger og finde mening i hverdagen.

Artiklens forfatter er psykolog Maja Vain Gilbert

Forfatter: Autoriseret psykolog Maja Vain Gilbert.

Forfatter: Aut. psykolog Maja Vain Gilbert.

Opdateret: 17. december 2024.

Læsetid: 9 minutter.

Copingstrategier til at tackle eksistentielle problemer

Eksistentielle problemer

Har du prøvet før at vågne op en morgen med tømmermænd og pludselig blevet i tvivl om, hvorfor det overhovedet giver mening at feste?

Eller blevet ramt af en lammende frygt for at vælge en forkert uddannelse, når nu livet er så kort og man aldrig ved hvor meget tid man har?

Måske du endda har følt at livet på et generelt plan virker meningsløst, og følt dig enormt bange for døden.

Det sidste har alle prøvet. Vi er nemlig mennesker, og vi kan ikke undgå at reflektere over de grundlæggende vilkår, der er ved at eksistere som menneske. 

Eksistentielle problemer kan føles overvældende, men med de rette copingstrategier kan du navigere gennem livets store spørgsmål.

Hvad er eksistentielle problemer?

Eksistentielle problemer

Eksistentielle problemstillinger handler om de store spørgsmål i livet:

Hvem er jeg? Hvad er meningen med livet? Hvad sker der efter døden?

Disse spørgsmål kan opstå på forskellige tidspunkter i livet og kan føles overvældende.

For eksempel kan du pludselig begynde at tvivle på, hvad du vil med din uddannelse, eller hvorfor du overhovedet står op om morgenen. Hvorfor får man overhovedet børn, og hvor meget skal arbejdslivet fylde? Det er helt normalt at opleve disse tanker, men det er også vigtigt at finde måder at håndtere dem på. 

Det er meget normalt at de store eksistentielle spørgsmål banker på, når man står i store overgangsfaser i livet, som i ungdommen, hvor man lægger kimen til sit voksenliv.

Hvad vil jeg egentligt med mit liv, og hvad ville jeg finde meningsfuldt? 

Eksistentiel filosofi

Eksistentielle problemer

Eksistentiel filosofi fokuserer på individets frihed, valg og ansvar i en meningsløs eller absurd verden. Den undersøger temaer som eksistens, mening, frygt, isolering og autenticitet. Tænkere som Søren Kierkegaard og Jean-Paul Sartre har bidraget til denne retning ved at udforske, hvordan mennesker skaber mening i deres liv gennem deres handlinger og valg, ofte i mødet med angst og tvivl.

Ud fra et eksistentielt perspektiv, vil det altid være meget dilemmafyldt at være menneske. På den ene side, ønsker vi at fokusere på glæderne i livet og leve som om vi var udødelige. Vi taler om os selv og alle andre, som om vi ville være her for evigt, uden at tage højde for at alt i livet er midlertidigt. På en anden side, bliver vi med jævne mellemrum konfronteret med døden den ufattelige idé om at vi på et tidspunkt selv skal dø, hvilket vækker en stor angst i de fleste.

Et andet eksistentielt tema er relationen til andre mennesker. På den ene side er vi flokdyr, og er allermest lykkelige når vi er sammen med andre. Det ligger naturligt indbygget i os søge andre, og fællesskabet betyder alt for os, særligt i ungdomsårene. Samtidig lever vi med en smertelig erkendelse af at andre også kan såre og afvise os. Nogle har endda selv oplevet hvor smertefuldt det er at blive lukket ude eller sågar mobbet ud af en gruppe, og det kan derfor være rigtig svært at finde modet til at søge fællesskabet igen. Samtidig er det det eneste man ønsker, hvilket sætter én i et eksistentielt dilemma. 

Et sidste eksempel på et moderne, eksistentielt tema er klima. For mange mennesker, især unge, er verdens klimasituation svær at håndtere, da den slår rødder helt ned i menneskets eksistens på jorden. Her kan det være svært at finde balancen i mellem at rejse, køre i transportmidler, spise kød, købe tøj mm., og der kan være mange store dilemmaer forbundet med at leve et godt liv, og samtidig også være bevidst og engageret i de globale klimaudfordringer.

Menneskets opgave er at finde en balance mellem at have bevidsthed om disse livsvilkår, og samtidig også finde drivkraft og mening til at leve livet fuldt ud alligevel. 

Hvordan påvirker eksistentielle problemstillinger os i hverdagen?

Eksistentielle problemer

Eksistentielle problemstillinger kan påvirke os på mange måder, og er særligt til stede hos dem, der har haft temaerne stærkt inde på livet. Har man svært ved at håndtere de eksistentielle livsvilkår, kan det før til angst, depression og en følelse af meningsløshed. For eksempel kan du føle dig fanget i en rutine uden nogen klar retning eller mål.

Disse problemstillinger kan også påvirke dine relationer. Du kan føle dig distanceret fra venner og familie, fordi du er optaget af dine egne tanker og spørgsmål om livet. Selvom disse tanker er normale, og kan dukke op i særlige livsperioder, er det vigtigt at være opmærksom på disse følelser og søge hjælp, hvis de begynder at overtage din hverdag.

Effektive copingstrategier til at tackle eksistentielle problemer

Eksistentielle problemer

At håndtere eksistentielle udfordringer kan være en dybt personlig og kompleks proces, men der er nogle strategier og perspektiver, der kan hjælpe med at navigere i denne type udfordringer.

Refleksion og selvbevidsthed

Eksistentielle spørgsmål kræver ofte, at vi tager tid til at reflektere over vores liv, vores værdier og vores mål. Det kan være hjælpsomt at stille sig selv spørgsmål som:

  • Hvad er vigtigt for mig?
  • Hvad giver mig mening og glæde?
  • Hvad frygter jeg, og hvorfor?
  • Hvordan forholder jeg mig til livets uundgåelige afslutning (døden)?

At skrive dagbog eller meditere kan hjælpe med at få klarhed over disse tanker og følelser, da det giver plads til selvrefleksion. Refleksion giver os mulighed for at få en dybere forståelse af vores eksistens og kan hjælpe os med at finde personlige svar på de spørgsmål, der plager os.

Accept af usikkerhed

Eksistentielle problemer kommer ofte fra konfrontationen med livets usikkerhed, det uforudsigelige og det uundgåelige. Vi kan ikke kontrollere alt, og vi ved ikke, hvad fremtiden bringer. At acceptere, at der er ting, vi ikke kan ændre eller forstå, kan være en vigtig del af at håndtere disse udfordringer. Dette betyder ikke at give op, men snarere at finde fred med det, vi ikke kan kontrollere.

Skab mening i det daglige

I stedet for at søge efter en overordnet eller universel mening i livet, kan vi finde mening i de små, daglige handlinger og relationer. For nogle mennesker kan det være at engagere sig i kreative projekter, hjælpe andre, eller arbejde på noget, der føles meningsfuldt. Det kan være gennem arbejdet, naturen, kunst eller dybe relationer med andre mennesker. Når vi skaber noget værdifuldt i vores liv, kan det give os en følelse af formål.

Filosofiske perspektiver

At udforske disse forskellige filosofier kan give indsigt og inspiration til at finde sine egne svar på livets store spørgsmål.

Forskellige filosofiske retninger har tilbudt måder at håndtere eksistentielle problemer på. For eksempel:

  • Eksistentialisme: (f.eks. Sartre, Camus) Ser på individets ansvar for at skabe mening i et tilsyneladende meningsløst univers.
  • Stoicisme: (f.eks. Epiktetos, Seneca) Lærer os at fokusere på det, vi kan kontrollere (vores egne tanker og handlinger), og acceptere det, vi ikke kan ændre.
  • Buddhisme og mindfulness: Hjælper os med at være til stede i øjeblikket og acceptere livets flygtige natur.

At leve med paradokset

En vigtig erkendelse er, at eksistentielle spørgsmål ofte ikke har endegyldige svar. Mange af de spørgsmål, vi stiller, kan ikke besvares definitivt, og måske er det netop dette, der gør livet så rigt og komplekst. At acceptere paradokset i livet – at vi både søger mening og er konfronteret med meningsløshed – kan selv være en form for frihed. Det betyder ikke, at vi skal være passive, men at vi kan finde ro i at være aktive på vores egen måde, samtidig med at vi anerkender livets grundlæggende usikkerhed.

Søg støtte og del erfaringer

Eksistentielle problemer kan føles ensomme, men det er vigtigt at huske, at vi ikke er alene om at stille de store spørgsmål. Mange mennesker har været igennem lignende tanker og følelser. Det kan være hjælpsomt at tale med andre, der måske har en lignende tilgang til livet.

Hvis du dog føler dig konstant overvældet, deprimeret eller angst, kan det være tid til at søge professionel hjælp hos en psykolog.

Kan en psykolog hjælpe?

Eksistentielle problemer

Det kan være en stor hjælp at tale med en psykolog. Nogle gange kan dét at dele sine tanker hjælpe med at afmystificere og bearbejde de eksistentielle spørgsmål, vi står overfor. En psykolog kan være en stor hjælp, når eksistentielle problemstillinger begynder at påvirke din daglige funktion. 

Psykologer kan hjælpe dig med at udforske dine tanker og følelser i et trygt og støttende miljø. De kan give dig værktøjer til at håndtere dine bekymringer og finde nye måder at skabe mening i dit liv. Særligt omkring de eksistentielle temaer, kan en psykolog hjælpe med at acceptere de uundgåelige aspekter af menneskelig eksistens, såsom død, frihed og isolation.

Psykologen kan hjælpe dig med at forstå hvorfor netop de eksistentielle temaer, der er særligt svære for dig at tackle, er særligt udfordrende for dig, hvor det ofte er koblet op på en stærk, personlig erfaring. Samtidig kan en psykolog hjælpe dig med at finde egen balance, og hvordan du skal forholde dig til temaerne, når de igen dukker op i dit liv.

Husk, at det at søge hjælp er et tegn på styrke, ikke svaghed.

Relaterede emner:

Tro & religion

Identitet

Personlig udvikling

Eksistentielle problemer - Har du brug for hjælp til det?

En kvinde der sidder i en sofa

Eksistentielle problemer - Har du brug for hjælp til det?

Har jeg brug for en psykolog? Prøv testen og få vores faglige vurdering.

Test dig selv:

Kan du få gavn af psykologhjælp?

Det er normalt at være i tvivl. Prøv testen og få vores faglige vurdering på 1 minut!

Har du brug for hjælp eller vejledning?

Tre kvinder der arbejder som psykolog hos UngTerapi

Vores medarbejdere sidder klar til at hjælpe dig.

Telefontider:
Mandag: 13.00-17.00
Tirsdag: 8.30-12.30
Onsdag: 10.00-14.00
Torsdag: 8.30-12.30
Fredag: 8.00-12.00

Vi er rigtig flinke og svarer  hurtigt.

Drejer det sig om opstart, bedes du oplyse dit postnummer og hvorvidt du er medlem af Sygeforsikring “danmark”.

Skriv din besked her:

Vi har tavshedspligt og behandler selvfølgelig din henvendelse fortroligt. Læs vores privatlivspolitik.
Der kan gå et øjeblik fra du har sendt, til den er gået igennem. Hav venligst tålmodighed. :-)