Hjertebanken

Hjertebanken

Hvad forårsager hjertebanken? Forstå angst og stress

Har du nogensinde oplevet, at dit hjerte pludselig banker hurtigt under en stressende situation eller før en vigtig begivenhed? Hjertebanken er almindeligt, og selvom det kan være ubehageligt, er det som regel harmløst. I denne artikel udforsker vi årsagerne til hjertebanken, især hvordan stress og angst kan udløse det, og giver dig tips til at håndtere det.

Artiklens forfatter er psykolog Maja Vain Gilbert

Forfatter: Autoriseret psykolog Maja Vain Gilbert.

Forfatter: Aut. psykolog Maja Vain Gilbert.

Opdateret: 12. december 2024.

Læsetid: 8 minutter.

Hjertebanken: Når dit hjerte slår hurtigt, og du bliver nervøs

Hjertebanken

Har du nogensinde oplevet, at dit hjerte pludselig begynder at hamre hurtigt? Måske under en eksamen, før et vigtigt opkald, eller mens du står foran en stor mængde mennesker? 

Måske oplever du hjertebanken på mærkelige tidspunkter, hvor du tænker at du egentligt har det fint, og ikke kan forstå hvorfor hjertet hamrer sådan?

Hjertebanken kan være rigtig ubehageligt, og det kan få dig til at føle, at der er noget galt med dig. Men vidste du, at det faktisk er ret almindeligt, og at det oftest ikke betyder noget alvorligt?

I denne artikel kigger vi nærmere på, hvordan hjertebanken føles, hvorfor det sker, og hvad du kan gøre, hvis det bliver for meget. Vi ser også på, hvordan stress og angst kan være årsager til hjertebanken, og hvordan du kan håndtere det – både selv og med hjælp fra en psykolog.

Hvordan føles hjertebanken?

Hjertebanken

Hjertebanken føles som om dit hjerte slår meget hurtigere, stærkere eller mere uregelmæssigt end normalt. Det kan føles som et pludseligt bump i brystet, og du kan næsten “høre” dit hjerte slå, selvom du ikke er i nærheden af noget, der kunne forårsage det. Nogle beskriver det som at føle, at hjertet hopper eller ryster i brystet. For andre føles det som om, de har løbet en maraton, selvom de bare sidder stille.

Det kan fx være at du mærker hjertebanken før en vigtig fremlæggelse, i stressede situationer, når du bliver nervøs fordi du tænker på noget bestemt, eller måske bare ud af det blå. 

Hvorfor får man hjertebanken?

Hjertebanken

Hjertebanken opstår, når dit hjerte begynder at slå hurtigere eller mere intensivt end normalt. Der kan være flere årsager til det, og de fleste er helt naturlige og ikke farlige. Her er nogle af de fysiologiske årsager til, at det kan ske:

1. Kroppens naturlige stressrespons

Når du er i en situation, hvor du er nervøs, bange eller stresset, aktiveres kroppens ”kamp-eller-flugt-respons”. Dette er et system, som evolutionært har hjulpet os med at reagere hurtigt på farer. Når denne respons er aktiveret, frigives stresshormoner som adrenalin, som får dit hjerte til at slå hurtigere for at forberede dig på at handle hurtigt. Det er faktisk det samme system, der gør, at du kan reagere hurtigt på fare, f.eks. når du ser en bil komme imod dig.

2. Fysisk aktivitet

Hvis du lige har trænet eller løbet op ad en bakke, kan dit hjerte begynde at slå hurtigere for at pumpe mere blod rundt i kroppen og give dig den energi, du har brug for. Det er helt normalt, og når du slapper af, går din puls tilbage til det normale.

3. Koffein eller andre stimulanser 

Har du nogensinde drukket en ekstra stærk kop kaffe eller måske drukket lit for mange energidrikke? Koffein er en stimulator, der kan få dit hjerte til at banke hurtigere. Det kan også ske, hvis du har drukket en meget sukkerholdig drik eller taget andre stimulerende stoffer.

4. Hormonelle forandringer 

Ændringer i hormoner, som f.eks. under puberteten, menstruation eller graviditet, kan også påvirke din hjertefrekvens og forårsage hjertebanken.

Hjertebanken som tegn på stress eller angst

Hjertebanken

Selvom hjertebanken i de fleste tilfælde er helt naturlig og ufarlig, kan det også være et tegn på, at du er stresset eller har et højt niveau af ængstelighed i kroppen. Når du føler dig presset, overvældet eller nervøs, kan det få din krop til at reagere med en øget hjerterytme. Det er en del af kroppens “alarmberedskab”, som sætter gang i systemet, når du føler dig truet – selv om truslen måske ikke er fysisk.

Hvor angst skaber hjertebanken, fordi bestemte ting i verdens anses som farlige, skaber stress hjertebanken, fordi den over en længere periode har været på et alt for højt præstationsniveau. Stress er ofte noget kroppen udvikler hen over lang tid, hvor man ikke har hvilet nok, og fx hele tiden følt sig bagud med sine opgaver. Derfor kommer det ofte bagpå én, når kroppen begynder at udvikle stresstegn, som hjertebanken, fordi man mentalt ofte har vænnet sig til det høje stressniveau. Det er dog ikke ensbetydende med at kroppen har det, og på et tidspunkt vil det derfor begynde at gå ud over dens funktioner, som ved hjertebanken. 

Hjertebanken er dog IKKE farligt, hvis det er stress- og angstrelateret, men det er et vigtigt signal om at kroppen ikke trives.

Hvad sker der i kroppen under stress?

Hjertebanken

Når du er stresset, aktiveres dit ”sympatiske nervesystem”, som forbereder kroppen på at reagere hurtigt. Dette system får din puls til at stige, din vejrtrækning bliver hurtigere, og dine muskler spændes. Dit hjerte slår hurtigere for at sikre, at du har tilstrækkelig blodtilførsel og energi til at reagere på stressen.

Hvis du fx skal til en vigtig eksamen, kan du mærke, at dit hjerte begynder at slå hurtigt. Din krop er simpelthen klar til at handle – men på en situation, hvor det ikke nødvendigvis er nødvendigt at “flygte” eller “kæmpe”. At skulle til eksamen kan skabe en masse frygt-tanker i hjernen om at man fx vil dumpe, hvilket sætter gang i kroppens alarmberedskab. Her skelner hjernen ikke imellem hvilken form for fare det er man stilles over for, så selvom en eksamen ikke er fysisk truende for os, vil kroppen reagere på samme måde, som hvis en løve stod lige bag ved os.

Hvad kan du selv gøre for at afhjælpe hjertebanken?

Hjertebanken

Hvis du oplever hjertebanken som følge af stress, nervøsitet eller angst, er der flere ting, du selv kan gøre for at hjælpe med at berolige dig:

1. Øv dig i vejrtrækning

En af de bedste måder at reducere hjertebanken på er at trække vejret langsomt og dybt. Dette kan aktivere dit ”parasympatiske nervesystem”, som har til opgave at berolige kroppen. Prøv at trække vejret ind i fire sekunder, hold vejret i et sekund, og pust langsomt ud i seks sekunder.

2. Fysisk afslapning

Tag en kort gåtur, stræk ud eller lav yoga. Motion kan hjælpe med at reducere stress og få dit hjerte til at slå langsommere. Det er også en god måde at få tankerne væk fra den situation, der forårsager stressen.

3. Mindre koffein og sukker 

Hvis du opdager, at din hjertebanken ofte opstår efter at have drukket kaffe eller energidrikke, kan det være en god idé at skære ned på disse stimulanser.

4. Meditation og mindfulness 

Ved at fokusere på nuet og lære at acceptere dine tanker og følelser, kan du reducere angst og stress, som kan føre til hjertebanken.

Hvornår bør du kontakte en psykolog?

Hjertebanken

Hvis du har meget hjertebanken og føler, at den er relateret til angst eller stress, kan det være en god idé at tale med en psykolog. Hjertebanken kan være et tegn på, at din krop er overbelastet af følelser som bekymring, frygt eller præstationspres, og en psykolog kan hjælpe dig med at finde ud af, hvordan du bedst håndterer disse følelser.

En psykolog kan hjælpe dig med at:

  • Identificere årsagen til din angst eller stress og finde ud af, hvorfor det forårsager fysiske symptomer som hjertebanken.
  • Lære teknikker til at håndtere angst og stress, hvor du bl.a. kan få hjælp til at ændre de tanker, der bidrager til din stress.
  • Udvikle sunde copingstrategier, så du bedre kan håndtere fremtidige perioder, der kræver ekstra meget af dig, uden at det udvikler sig til angst eller stress.

Hjertebanken kan være ubehageligt og skræmmende, især når du ikke forstår, hvad der sker i din krop. Det er dog ofte helt normalt og skyldes fysiologiske reaktioner på stress eller angst. Hvis du oplever hjertebanken ofte, og det begynder at påvirke din livskvalitet, er det en god idé at tage det alvorligt og søge hjælp – enten gennem egen indsats eller ved at tale med en psykolog, der kan hjælpe dig med at forstå og håndtere det på en sund måde.

Få hjælp til hjertebanken:

Angst

Angstbehandling

Mød vores angstbehandlere

Stress

Stressbehandling

Mød vores stressbehandlere

Hjertebanken - Har du brug for hjælp til det?

En kvinde der sidder i en sofa

Hjertebanken - Har du brug for hjælp til det?

Har jeg brug for en psykolog? Prøv testen og få vores faglige vurdering.

Test dig selv:

Kan du få gavn af psykologhjælp?

Det er normalt at være i tvivl. Prøv testen og få vores faglige vurdering på 1 minut!

Har du brug for hjælp eller vejledning?

Tre kvinder der arbejder som psykolog hos UngTerapi

Vores medarbejdere sidder klar til at hjælpe dig.

Telefontider:
Mandag: 13.00-17.00
Tirsdag: 8.30-12.30
Onsdag: 10.00-14.00
Torsdag: 8.30-12.30
Fredag: 8.00-12.00

Vi er rigtig flinke og svarer  hurtigt.

Drejer det sig om opstart, bedes du oplyse dit postnummer og hvorvidt du er medlem af Sygeforsikring “danmark”.

Skriv din besked her:

Vi har tavshedspligt og behandler selvfølgelig din henvendelse fortroligt. Læs vores privatlivspolitik.
Der kan gå et øjeblik fra du har sendt, til den er gået igennem. Hav venligst tålmodighed. :-)