Stressbehandling – Psykolog stress

Stressbehandling – Psykolog stress
Psykologene hos UngTerapi

Sådan behandler vi stress gennem psykologsamtaler

Behandling af stress

Psykologsamtale med unge

Livet som ung kan være en sand rutsjebanetur af oplevelser, udfordringer og nye ansvar. Mange jonglerer med skole, arbejde, og sociale forpligtelser, og der er hele tiden rigtig mange ting, man gerne vil i verden.

Mange oplever unge et pres om at præstere optimalt hele tiden, og prøver at skabe de bedste forudsætninger for fremtiden ved at sige ja til alt. Ønsket er at åbne nye muligheder op for at være sikker på at man ikke lukker de forkerte døre.

Den travle hverdag handler dog ikke kun om at man er bange for at sige nej, men også om at der er så meget man gerne vil.

Vi stimuleres som aldrig før, og tilbydes hele tiden ny underholdning, nye spændende muligheder og aktiviteter, og det er vanvittigt svært at sige fra for at slappe af.

Derfor havner rigtig mange – voksne som unge – desværre i en alt for stresset hverdag, hvor kroppen til sidst kan sige fra, og simpelthen nægte at følge med mere.

Læs om tegnene på stress her.

Men frygt ej!

Der er håb, og nu vil vi kigge lidt på, hvordan man kan behandle stress, og hvorfor det er så vigtigt at komme i gang med tage sig af det.

Få hjælp til din stress nu!

Kom trygt og hurtigt i gang med stressbehandling!

Vores psykologer er specialister i stressbehandling og vi har hjulpet mere end 7.000 unge.

Har du spørgsmål?

  • 60 80 87 09

    Telefontider:
    Mandag: 10.30 – 14.30
    Tirsdag: 10.00 – 14.00
    Onsdag: 8.00 – 12.00
    Torsdag: 10.00 – 14.00
    Fredag: 9.00 – 13.00

Sådan behandler vi stress

Når man arbejder med stress, kan man opdele behandlingen i 3 afdelinger, der hver især er vigtige for at formindske stressen. I selve stressbehandlingen er disse dele dog ikke adskilt fra hinanden, og psykologen kan ofte berøre dem alle i samtalen, eller tilføje nogle andre elementer.

  • Forståelse af problemet

  • Afslapningsteknikker

  • Etableringen af et “energi-skema”

Forstå problemet

Først og fremmest er det vigtigt at forstå, hvorfor livet egentligt er blevet så stresset.

Denne vigtige del bliver ofte sprunget over, hvor man går direkte til afslapningsteknikkerne og energi-skemaet. Men det er må IKKE springes over, for det er altafgørende at forstå ”motoren” i stressen, for at man ikke havner i nye stress-episoder i fremtiden.

Der er nemlig ofte gode grunde til at man er ramt af stress, som ofte hænger sammen med måden man ser sig selv på. Mange der rammes af stress, har en tendens til at kræve høje præstationer af sig selv hele tiden, har ofte et meget kritisk blik på sig selv, og er enormt bange for at fejle. Ofte er der også en tendens til at please andre, hvor man tager mere hensyn til andres behov end sine egne, og kort sagt ønsker man at være supermand. Enten fordi man egentlig har erfaret at man er god til at præstere, og/eller fordi man føler man bør være det, for at være ”god nok”.

Der kan derfor snildt også være et lavt selvværd i spil.

Alle sådan nogle ting er enormt vigtige at tale igennem og ændre på, for at personen ikke skal havne i stress igen. For det vil man, hvis man bliver ved med at tænke at man ikke er god nok, ikke er berettiget til at sige fra, eller hele tiden er bange for at fejle.

Praktiske metoder til afslapning

Der findes en række afslapningsmetoder, der er vigtige at lære, når man skal håndtere stress. Stress er nemlig en akut kropslig tilstand, hvor kroppen har meget svært ved at falde til ro, og selv små stimulanser kan få hele systemet til at gå amok. Derfor er det essentielt at kroppen igen kan slappe af, for uden restitution kan kroppen ikke begynde healingsprocessen.

Derfor kan man bl.a. lære følgende i behandlingen:

Dyb vejrtrækning: En simpel, men kraftfuld teknik. Tag dybe indåndinger og mærk, hvordan det beroliger din krop. Prøv at fokusere på vejrtrækningen i et par minutter, når du føler dig overvældet.

Mindfulness og meditation: Dediker nogle minutter hver dag til at være i nuet. Det kan hjælpe dig med at reducere angst og stress. Der findes mange apps, der kan guide dig gennem enkle meditationsøvelser.

Der findes selvfølgelig en del flere teknikker, som både kan udføres i løbet af samtalerne, eller derhjemme. Det vigtige er at tage sig god tid til det, og huske at afslapning i kroppen er forudsætningen for at livet kan begynde at fungere igen.

Ud over at afslapningsteknikker giver konkrete værktøjer til at få kroppen i ro, hjælper det også på sigt med at blive mere opmærksom på kroppen, og være bedre til at mærke den indefra. Stress er i sidste ende et resultat af en ignorering af kroppens signaler om træthed, hvor mange kan have direkte svært ved at mærke og afkode kroppens signaler. Derfor er afslapningsteknikker også med til at skabe en dybere forankring i kroppen, hvor man efterhånden bliver meget mere opmærksom på hvordan kroppen har det i løbet af dagen: er man sulten? Skal man slappe af nu? Er man frisk? Har man brug for at trække sig lidt?

Energi-skemaet

Når man har oplevet stress på kroppen, er man ikke i tvivl om at kroppen har sine begrænsninger. Mange tror ellers fejlagtigt, at kroppen kan manipuleres og bruges på den måde, man ønsker det, og at det ikke er så nødvendigt at lytte til den. Men det er det virkelig, og gør man det ikke nok, vil den protestere. Kroppens mængde af energi er ikke ubegrænset, hvilket er naturligt, selvom mange glemmer det. Man kan godt i perioder bruge mere energi end man har, men regningen vil efterfølgende komme i form af en periode med et lavere energiniveau eller fysisk sygdom i kroppen. Når vi kører kroppen for hårdt, svækkes immunforsvaret nemlig.

Derfor er det vigtigt at tage et opgør med kroppens endeløse energi, og begynde at se sin dag som et energi-regnskab.

Sammen med psykologen kan man kortlægge sin dag og finde ud af, hvilke aktiviteter der kræver meget af én, og hvilke der kræver mindre. På den måde kan man ”mappe” alle ens aktiviteter ud, og begynde at forstå at man ikke kan placere mange energikrævende aktiviteter sammen på én dag, men er nødt til at vælge noget fra og/eller erstatte det med noget mindre krævende.

Bliv god til at sige nej!

Alt i alt, er det en gennemgående opgave at lære at sige nej. Husk, ingen er superhelte! Det er okay at bede om hjælp, uddelegere opgaver og sige nej, hvis man har brug for det. At være venlig mod sig selv og anerkende sine grænser er afgørende for stressbehandling.

Test dig selv - har du behov for en psykologsamtale?

Test dig selv: Har du brug for psykologsamtaler?

Vi har udviklet en test, hvor du kan få vores faglige vurdering på ét minut.

Mød psykologerne

Test dig selv - har du behov for en psykologsamtale?

Psykolog stress: Book din første samtale

Hvis du tænker, at en psykologsamtale kunne være den rette behandlingsform for dig, er du meget velkommen til at booke en samtale i vores bookingsystem.

Du kan også booke en gratis, afklarende samtale herunder:

Hvis du har brug for hjælp til at finde ud af, hvem der er den rette for dig, er du også meget velkommen til at booke en gratis, afklarende samtale med en af vores medarbejdere.

Det er gratis og uforpligtende.

Vi spørger ind til din problemstilling, og matcher dig med den psykolog, som bedst vil kunne hjælpe lige præcis dig.