Kønsidentitet

Kønsidentitet

Hvad er kønsidentitet?

Har du nogensinde følt, at du ikke passer ind i samfundets kønsnormer? Kønsidentitet er mere end bare et biologisk køn, og det handler om, hvordan du føler dig på et dybere plan. For mange unge kan det være en lang og kompleks rejse at finde ud af, hvor de står. I denne artikel ser vi på, hvordan man kan begynde at forstå og udforske sin egen kønsidentitet.

Artiklens forfatter er psykolog Maja Vain Gilbert

Forfatter: Autoriseret psykolog Maja Vain Gilbert.

Forfatter: Aut. psykolog Maja Vain Gilbert.

Opdateret: 11. december 2024.

Læsetid: 7 minutter.

Hvad betyder kønsidentitet?

Kønsidentitet

Kønsidentitet handler om hvordan du oplever og føler dit eget køn. Det er en indre følelse, der kan være i overensstemmelse med, hvordan andre ser dig, eller det kan være noget helt andet. For nogle mennesker passer deres følelse af køn fint sammen med det biologiske køn, de blev tildelt ved fødslen, mens andre måske føler sig mere som det modsatte køn, begge køn, eller slet ingen af delene.

Tænk på kønsidentitet som en farverig palet med mange nuancer. Du behøver ikke kun at vælge mellem blå eller lyserød; der er mange forskellige farver og kombinationer, du kan være. Nogle eksempler på kønsidentiteter inkluderer cis-kønnet, transkønnet, non-binær, genderqueer, og mange flere. Det er helt normalt at tage tid til at finde ud af, hvad der føles mest rigtigt for dig.

Heteronormativitet: En liiidt gammeldags opfattelse

Heteronormativitet er en opfattelse, der antager, at alle mennesker er heteroseksuelle og identificerer sig med det køn, de blev tildelt ved fødslen. Denne opfattelse kan være ret begrænsende og ekskluderende, fordi den ikke tager højde for den mangfoldighed af kønsidentiteter og seksuelle orienteringer, der findes.

Kønsidentitet

Forestil dig, at verden kun havde to slags is: vanilje og chokolade. Heteronormativiteten ville sige at alle elsker vanilje, og hvis du kan lide chokolade eller noget helt andet, er det forkert. Men verden er fuld af mange forskellige isvarianter, og det samme gælder for kønsidentitet og seksuel orientering. Ved at holde fast i en heteronormativ opfattelse, overser vi den smukke og komplekse virkelighed, hvor folk kan være lige præcis, hvem de er.

Hvorfor kønsidentitet bliver vigtigt når man er ung

Kønsidentitet

Når man er ung, er man ofte i gang med at finde ud af hvem man er, og hvad man står for. Det er en tid fyldt med forandringer og selvopdagelse, og derfor bliver kønsidentitet for mange en vigtig del af denne rejse, fordi det handler om at forstå sig selv på et dybere plan.

Fordi ungdom handler meget om at opdage sin egen seksualitet, bliver kønsidentitet automatisk ekstra vigtig og sårbar at forstå. Mange unge beskriver hvordan de i flere år har vidst at de havde det anderledes med deres kønsidentitet, end andre, men at det for alvor begyndte at blive svært at træde frem med i ungdommen.

I teenageårene er man naturligt mere sårbar over for andres meninger, og det er enormt vigtigt at blive anerkendt og accepteret af fællesskabet. Det er meget almindeligt at være bange for at blive udstødt af andre, hvis man fortæller dem at man føler sig anderledes, og derfor kan mange holde igen med at fortælle om de inderste følelser. 

Heldigvis taler langt flere unge i dag om det, og det baner vejen for at endnu flere unge kan være åbne omkring deres kønsidentitet. Samtidig er det også vigtigt at vide, at det kan være en lang rejse at forstå sin kønsidentitet, som kan rumme forskellige udfordringer. 

De udfordringer, der kan følge med

Kønsidentitet

Forestil dig, at du forsøger at passe en firkantet klods ind i en rund åbning. Det kan føles som om, verden forventer, at du passer ind i en bestemt form, men din egen form er anderledes. Denne oplevelse kan nemt give én en følelse af forkerthed og skabe en masse komplekse følelser som frustration, ensomhed og angst

Samtidig skammer mange sig over at føle sig anderledes, og ville allerhelst ønske de havde det som alle andre. Det kan føles som om det hele tiden springer op i øjnene på én, når det kommer til hvilke venner man har det bedst med at hænge ud med, hvilke interesser man fortæller folk man har, hvordan man kan lide at klæde sig, hvilken musik man lytter til osv. Der er nemlig enormt mange fastlåste forestillinger om hvad man kan lide, hvis man er født med et bestemt køn, og hvad man bestemt ikke må kunne lide. 

Derudover kan det også føles svært at tale med andre om ens følelser omkring kønsidentitet, hvis man ikke en gang selv har lagt sig fast på hvad man vil identificere sig som. For kan man tale med andre, hvis man ikke helt kan forklare dem hvad man så føler sig som?

Hvordan taler man med sine venner og familie om det?

Kønsidentitet

At tale om sin kønsidentitet med venner og familie kan være en stor udfordring, men det kan også være enormt befriende.

Forestil dig at du viser din yndlingsfilm til dine nærmeste, og er så begejstret for at de endelig ser den, at du hele tiden kigger på dem for at se dem blive begejstret for filmen. Du må dog til din skuffelse konstatere, at de ikke bliver nær så begejstrede som du havde håbet på, og flere forstår måske ikke rigtig filmen. Dine nærmeste kan dog godt høre på dig at du ser noget helt særligt i filmen, og vil derfor gerne se den igen for at forstå endnu flere detaljer omkring filmen, for at komme til at dele oplevelsen af begejstring med dig. 

Sådan kan det måske også føles de første gange du taler med dine nærmeste om dine følelser og tanker omkring din kønsidentitet. Det er nemlig naturligt en kæmpe ting at åbne op for, men det er ikke nødvendigvis sikkert at andre opfatter det hele sådan, eller forstår dybden i det. Husk at du har gået med det i rigtig lang tid, og det har de ikke. Derfor skal der ofte mange samtaler til, hvor i kommer omkring mange forskellige aspekter. 

Reagerer andre ikke som du havde håbet på, er det vigtigt at huske at det med al sandsynlighed er fordi de er overraskede, ikke ved hvad de skal sige eller selv får sat gang i en masse tanker. Selvom andre ikke altid er så omsorgsfulde eller sensitive som man kunne håbe, støtter de fleste mennesker med stor sandsynlighed op omkring din kønsidentitet, når de først forstår hvad det betyder for dig. 

Når du beslutter dig for at tale med dine nærmeste om det, kan du starte med at vælge et tidspunkt og et sted, hvor du føler dig tryg. Vær ærlig og åben omkring dine følelser, og giv dem tid til at forstå og stille spørgsmål.

Hvordan man kan finde støtte og hjælp

Kønsidentitet

Det er vigtigt at huske, at du ikke behøver at gå igennem denne proces alene. Der er mange steder, hvor du kan finde støtte og hjælp. Tænk på at tale med en psykolog, der har erfaring med kønsidentitet, eller søg støtte i LGBTQIA+-fællesskaber og organisationer.

Det kan være en god idé at tale med en psykolog, fordi de kan hjælpe dig med at navigere gennem dine følelser og give dig værktøjer til at håndtere udfordringer. I UngTerapi har mange af vores psykologer erfaring med LGBTQIA+-relaterede temaer, og vi ved hvor mange kompleksiteter der kan gemme sig omkring kønsidentitet. Nogle gange har man brug for en psykolog til at skrælle alle de lag af problematikker af, der er opstået som følge af at have følt sig forkert, ensom eller anderledes i mange år. Vi har også erfaring med konkret støtte til unge, som gennemgår et forløb hos Center for Kønsidentitet.

At tale med en psykolog kan være som en lommelygte, der lyser vejen op, så du bedre kan se, hvor du går. Uanset hvad, husk at der er hjælp at få, og at du fortjener at føle dig tryg og accepteret for den, du er.

Læs mere om vores psykologer, der arbejder med LGBTQ+ her

Kønsidentitet og psykologhjælp

Psykologene hos UngTerapi

Vi har hjulpet mere end 7000 unge!

Relaterede emner:

LGBTQIA+

Autisme

Parforholdsproblemer

Kønsidentitet - Har du brug for hjælp til det?

En kvinde der sidder i en sofa

Kønsidentitet - Har du brug for hjælp til det?

Har jeg brug for en psykolog? Prøv testen og få vores faglige vurdering.

Test dig selv:

Kan du få gavn af psykologhjælp?

Det er normalt at være i tvivl. Prøv testen og få vores faglige vurdering på 1 minut!

Har du brug for hjælp eller vejledning?

Tre kvinder der arbejder som psykolog hos UngTerapi

Vores medarbejdere sidder klar til at hjælpe dig.

Telefontider:
Mandag: 13.00-17.00
Tirsdag: 8.30-12.30
Onsdag: 10.00-14.00
Torsdag: 8.30-12.30
Fredag: 8.00-12.00

Vi er rigtig flinke og svarer  hurtigt.

Drejer det sig om opstart, bedes du oplyse dit postnummer og hvorvidt du er medlem af Sygeforsikring “danmark”.

Skriv din besked her:

Vi har tavshedspligt og behandler selvfølgelig din henvendelse fortroligt. Læs vores privatlivspolitik.
Der kan gå et øjeblik fra du har sendt, til den er gået igennem. Hav venligst tålmodighed. :-)