Forside > Ydelser > Kurser om ungdomspsykologi > Ung i en præstationskultur
Kursusbeskrivelse:
Begrebet ”præstationssamfund” bliver i disse år hyppigt diskuteret i forbindelse med mange unges mistrivsel, med udgangspunkt i spørgsmål som :
- Er vores samfund et præstationssamfund eller er unge blevet mere sårbare?
- Hvordan kan vi have et præstationssamfund, når voksne aldrig har gjort mere for deres børn, end i dag?
- Hvorfor er det så svært at ændre præstationsfokus?
I 2021 erklærede 56% af over 1000 adspurgte unge sig enige/meget enige i følgende udsagn: Jeg føler kun, at jeg er god nok, når jeg har succes på næsten alle områder af mit liv (fx skole/job, venner, fritidsaktiviteter, udseende).
Mange unge sætter præstationen centralt i livet, og mener at de bør præstere på alle parametre af livet for at være tilstrækkelige som mennesker. Dette skaber et stor indre pres hvor mange unge, får store udfordringer med stress, selvværd, ensomhed, angst og depression.
I samtalen med den unge, der af forskellige årsager mistrives, er det derfor grundlæggende at have en mere nuanceret forståelse af hvordan præstationskulturen spiller ind i de unges liv, og er en drivende kraft bag meget mistrivsel. Det er her vigtigt at kunne koble diskurser i samfundet sammen med den unges individuelle mistrivsel for at forstå udfordringerne, hvad der fastholder dem, og hvordan den unge kan hjælpes videre fra dem.
På kurset får du en indføring i forskningen bag præstationskulturen, historikken bag udviklingen af en præstationskultur, måder hvorpå det påvirker ungdomslivet i praksis og hvordan du som praktikker kan arbejde med dette i samtalen med den unge.
Maja Vain Gilbert
Psykolog og leder af UngTerapi.
Specialist i psykoterapi for voksne.
10 års erfaring med psykoterapi med unge.
Debattør og forfatter til bøgerne “Pust Ud!” og “I bedste mening“.
Læs også Majas kronik om emnet.