Ensomhed

Du er på Facebook, og føler at alle andre lever de mest fantastiske liv, mens du selv sidder og spilder din tid alene.

Du har svært ved at være med i snakken i skolen, mens andre taler om festen i lørdags.

Klumpen i maven vokser, men du forsøger alligevel at være med.

Du har så mange ting du ønsker at dele med andre, men problemerne i dit liv gør det svært at vide hvor du skal starte.

Du fortæller derfor ikke noget. De vil sikkert også synes du er dum og taberagtig.

Psykolog Maja Vain Gilbert om ensomhed. (Videoen varer 0:56 min)

Ensomhed er en altoverskyggende følelse, der kan dække over at føle sig socialt alene, fordi der ikke er nogen at dele tilværelsen med. Det kan også være, at du har mange venner, men alligevel føler dig isoleret fra andre.

Nogle kan føle at de er nødt til at være “en anden” for at få venner, og bliver derfor mere og mere separeret fra det menneske, de egentlig ønsker at være.

Social isolation, som følge af mobning, flytninger, start på ny uddannelse/arbejde er meget nedbrydende for de fleste, hvis det foregår over en længere periode. Stille og roligt kan man opleve hvordan at man trækker sig mere og mere fra andre, og holder op med at engagere sig i sociallivet. Ensomheden vokser, og man lærer at leve et liv, uden særlig meget social kontakt.

Især blandt unge er ensomhed meget forekommende, hvor mange forskellige undersøgelser peger på, at tallet aldrig har været højere. Alligevel er ensomhed utroligt tabuiseret, hvor mange føler stor skam ved følelsen ensomhed.

At glemme hvordan man er social

En af årsagerne til at ensomhed over en længere periode kan være meget skadeligt er, at man med tiden vænner sig fra sociallivet, og dermed bliver mere og mere bange for at være sammen med andre.

Hvad nu hvis man siger de forkerte ting? Kan man overhovedet finde ud af at gå til fest? Hvordan smalltalker man?

Tanker om akavethed og en følelse af generelt lavt selvværd, kan gøre det meget svært at tage skridtet, og komme ud på den sociale scene igen. I svære tilfælde kan tilstanden udvikle sig til decideret social angst.

Ensomhed blandt andre

At være ensom handler dog ikke kun om, at man ikke har venner eller familie. Mange unge føler et enormt pres for at være sociale på skolen og i fritiden, samtidigt med at man skal være online på Facebook, Instagram, Snapchat osv., når man endelig er hjemme. Der kan være et pres omkring hvordan man skal være hele tiden, både online og offline, hvilket gør at man hurtigt kan føle sig falsk.

Nogle kan derfor godt komme til at føle, at de har bygget en personlighed op over for andre, som ikke er dem selv, og det kan fx derfor være svært at begynde at fortælle vennerne, om de rigtige problemer. De tror jo alle det går så godt med én. Man taler derfor aldrig med nogle om de svære ting i livet, og er presset til at være glad, når man ikke er det. En følelse af at være fanget og isoleret, selv når man er social, kan være meget uoverskuelig, og det kan føles umuligt at komme ud af.

Ensomhed er altså en rigtig kompleks størrelse, der kan føre mange ekstra problemer med sig. En fællesnævner for de fleste, der længe har følt sig ensomme, er lavt selvværd, da man går alene med sine egne tankemønstre i lang tid. Når man er alene med sine egne tanker, der ofte handler om at man ikke er god nok til andre/eller en frygt for afvisning, udvikles på sigt nogle negative tankemønstre, der konstant nedgør én selv. Disse tankemønstre kan være utroligt svære at slippe ud af alene.

At tage skridtet om at søge hjælp, kan være meget svært med ensomhed. Det er dog en kæmpe lettelse for de fleste, at sige det højt til en anden, og være helt ærlig omkring sine følelser. Det føles ofte som en stor byrde, der falder fra brystet. Samtalerne kan bl.a. hjælpe dig med at acceptere og anerkende dig selv, tale om årsagerne til din følelse af ensomhed, træne dig socialt (fx samtaleteknik) og tage fat i dit netværk, så du langsomt kan bygge relationer op igen.

Mød psykologerne

Vi er unge psykologer, med speciale i unge. Her kan du møde alle psykologerne i UngTerapi, læse mere om den enkelte og finde en du har kemi med.

Mød Psykologerne

Se priser

Hos UngTerapi får du psykologhjælp til studiepriser, hvis du er under 30 eller studerende. Vi tilbyder både individuelle samtaler, parterapi og gruppeforløb.

Se vores priser

Online booking

Find en tid, der passer godt i din kalender. Vi har et enkelt og overskueligt online bookingsystem, hvor du nemt kan booke en tid – også på mobilen!

Book en tid nu
Test dig selv: Har du brug for en psykolog

 

[Test dig selv]

Har du brug for en psykolog?

Ensomhed, lavt selvværd eller noget helt tredje?

Har du brug for psykologhjælp – Få svar på 1 minut!

Test dig selv

 

Ring til os

København: 60 80 87 09

Mandag: 12.15 – 15.00 Tirsdag: 13.00 – 16.00 Onsdag: 7.30 – 11.00 & 15.00 – 17.00 Torsdag: 9.00 – 12.00 & 15.00 – 17.00 Fredag: 12.15 – 15.00

Aalborg: 60 80 81 67

Har ikke faste telefontider

Skriv til os

Har du spørgsmål?

 

Vi har tavshedspligt og behandler selvfølgelig din henvendelse fortroligt. Læs vores Privatlivspolitik.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål om ensomhed

Hvordan føles ensomhed?

Ensomhed er en smertefuld følelse, der kan opstå, når ens sociale relationer ikke opfylder de behov, man har for social kontakt. Ensomhed er en følelse, som ofte opstår, når man er alene og mangler selskab. Men ensomhed er ikke nødvendigvis forbundet med, om man har mange eller få mennesker omkring sig. Følelsen kan også opstå, når man er sammen med andre, hvis man f.eks. føler sig anderledes end ens sociale relationer, eller relationerne ikke er tilstrækkeligt nære og dybe.

Hvad er symptomerne på ensomhed?

Symptomer på mistrivsel relateret til ensomhed er bl.a. hovedpine, mavepine, ondt i ryggen, at man er ked af det, irritabel eller i dårligt humør, nervøsitet, problemer med at falde i søvn og svimmelhed.

Jeg er ensom. Har jeg behov for psykologhjælp?

Er du ensom og i tvivl om psykologsamtaler er noget for dig? Så prøv vores test: Har jeg brug for en psykolog? Så får du vores faglige vurdering på 1 minut. Du finder testen via dette link!

Søger du hjælp til ensomhed?

Det er vigtigt at du passer godt på dig selv og får hjælp og støtte udefra, så træk på dit netværk og bed om hjælp fra venner eller familie. Hvis det ikke er muligt eller du ikke har lyst så bør du opsøge professionel hjælp udefra for at sætte en forandring i gang i dit liv. Her i UngTerapi tilbyder vi psykologsamtaler og støtte til ensomme, som ønsker at få det bedre.