Behandling af depression – psykolog depression

Behandling af depression – psykolog depression

Depressionsbehandling hos en psykolog med speciale i depression

Læs vores case om Sarah som overkom sin depression gennem terapi. Vi har hjulpet mere end 7.000+ unge og familier, og kan også hjælpe dig, hvis du er ramt af depression, nedtrykthed eller tristhed.

Behandling af depression

Hen over de seneste år, har der været en stigning i depression, særligt blandt unge. Kigger man på hele befolkningen mener man at ca. 4% har en depression, og at flere vil komme til at opleve en depression i løbet af livet.

Men hvad er symptomerne egentligt på en depression, og hvordan behandler man den gennem et samtaleforløb?

Symptomer på depression

En depression er en alvorlig psykisk lidelse, der påvirker en persons følelser, tanker og adfærd på en betydelig måde. Det er mere end blot følelsen af at være trist i en kort periode; en depression er karakteriseret ved vedvarende og dybtfølt nedtrykthed, der påvirker dagligdagen og livskvaliteten markant.

De vigtigste symptomer på depression omfatter:

  • Vedvarende tristhed eller tomhed

    En person oplever en konstant følelse af tristhed, håbløshed eller tomhed, som varer størstedelen af dagen, næsten hver dag.

  • Tab af interesse eller glæde

    Mangel på interesse eller fornøjelse i aktiviteter, der normalt plejede at være behagelige eller sjove.

  • Ændringer i søvnvaner

    Enten søvnløshed eller øget søvn, herunder svært ved at falde i søvn eller vågne tidligt om morgenen og ikke være i stand til at falde i søvn igen.

  • Ændringer i appetit eller vægt

    Enten betydeligt vægttab uden forsøg på at tabe sig eller omvendt, øget appetit og vægtøgning.

  • Træthed eller energitab

    Konstant træthed eller mangel på energi, selv efter hvile og søvn.

  • Selvværd og skyldfølelse

    Lavt selvværd, følelse af værdiløshed eller overdreven skyldfølelse.

  • Nedsat koncentration eller beslutningsevne

    Svært ved at koncentrere sig, træffe beslutninger eller huske ting.

  • Selvmordstanker

    Tanker om døden eller selvmord kan forekomme, og personen kan udtrykke følelsen af, at verden ville være bedre uden dem.

For at blive diagnosticeret med en depression skal disse symptomer være til stede i mindst to uger og have en signifikant indvirkning på personens evne til at fungere i dagligdagen. Depression kan påvirke enhver, uanset alder, køn eller baggrund, og det er vigtigt at søge professionel hjælp, hvis man mistænker, at man eller nogen man kender, lider af depression.

Psykologsamtaler kan hjælpe!

Men når nu en depression er meget mere end blot tristhed, hvordan kan samtaleterapi så overhovedet hjælpe en person ud af en depression?

Selvom en depression absolut ikke skal undervurderes, skal kraften af samtaleterapi absolut heller ikke underkendes. Det ved vi i UngTerapi, hvor vi har haft rigtig mange unge i behandling for en depression, der er kommet godt ud på den anden side.

For at gøre det mere tydeligt, hvordan samtaleterapi kan hjælpe på en depression, kommer her fortællingen om Sarahs behandlingsforløb hos os.

Case: Sarahs vej ud af mørket

Sarah var ramt af en depression

Sarah var en ung kvinde på 18, der følte sig fanget i et konstant mørke. Det var svært for hende at finde glæden ved noget som helst, selv paddle-tennis, som var hendes yndlingsaktivitet, var blevet meningsløs for hende. I løbet af et par måneder havde hun mistet appetitten fuldstændigt, havde tabt sig og sov dårligt. Det var derfor rigtig godt, at hendes mor en dag hjalp Sarah med at tage kontakt til os.

At forstå rødderne

Behandling af depression

Det første psykologen hjalp Sarah med, var at forstå sin historie og hvorfor depressionen langsomt, men sikkert have udviklet sig. Sarah opdagede, at hendes depressive tanker ofte stammede fra ubearbejdede traumer og negative overbevisninger, hun havde om sig selv. Sarahs far havde også haft flere lange perioder med depression i løbet af hendes barndom, der både kunne give hende biologisk anlæg for også at udvikle depressioner, men samtidig også havde ”smittet af” på hende på andre måder. Ubevidst var det nemlig blevet en måde at cope med stress på, som hun ubevidst havde tilegnet sig. Psykologen hjalp hende altså med at udforske disse rødder og gradvist ændre sin selvopfattelse.

Om at gøre noget!

For Sarah havde depressionen resulteret i at hun for det meste lå hjemme i sin seng, og ikke orkede ret meget. Derfor fik hun ikke nok mad, havde dårlig søvnhygiejne og kom ikke så tit udenfor sin lejlighed. For at få det bedre, hjalp psykologen hende med at strukturere sin dag og få skabt faste rutiner igen. Sarah skulle ud og gå en tur hver dag, hun skulle gå i seng på samme tidspunkt, og spise sund mad på faste tidspunkter. Alt dette hjalp kroppen tilbage ind i sin rytme igen, og gjorde underværker for Sarahs følelse af motivation og kontrol over livet.

Bevidsthed om Tankemønstre

Terapi mod depression

En anden vigtig ting, psykologen arbejdede med Sarah på, var at identificere og udfordre de destruktive tankemønstre, der hele tiden nærede hendes depression. Ved at forstå almindelige psykologiske mekanismer, lærte Sarah hvordan hendes tanker og følelser påvirkede hendes adfærd, der skabte negative cirkler for hende. Omvendt lærte hun derfor også, hvordan hun kunne bryde med disse negative cirkler, og gradvist introducere nye måder at tænke på.

Udvikling af coping-strategier

Fordi en depression kan føles meget overvældende, var det vigtigt for psykologen at hjælpe Sarah med generelt at få sig nogle nye, sundere coping-strategier. Sarah havde nemlig en tendens til at isolere sig og selvbebrejde, når ting ikke lykkedes for hende eller hun havde nogle negative følelser. Derfor var det vigtigt at Sarah lærte at håndtere svære situationer på en anden måde, end ved at forstærke negative mønstre. Psykologen lærte derfor Sarah nye copingstrategier, der indeholdt elementer af mindfulnessøvelser, kognitive øvelser og generel stresshåndtering. Disse færdigheder giver ikke kun akut lettelse, men skaber også langsigtede værktøjer til at håndtere livets udfordringer.

Styrkelse af Selvværd og Selvtillid

Depressionsbehandling kan også styrke selvværdet og selvtilliden

Depression er rigtig hårdt for selvværdet og selvtilliden. Psykologen hjalp derfor Sarah med at genopbygge hendes selvværd ved at arbejde med hendes styrker og succeser, hun sjældent havde blik for. For Sarah gik mange ting galt for hende hele tiden, og hun følte hun havde svært ved at gøre noget rigtigt i livet. Ved at fremhæve Sarahs positive sider, styrker og færdigheder, blev de positive aspekter af hende selv gradvist en større del af hendes selvbevidsthed.

Skridt mod Fremtiden

Da Sarah havde gået hos psykologen et stykke tid, havde hun fået det meget bedre. Det var dog vigtigt at samtalerne ikke bare sluttede brat, men at Sarah lærte at identificere faresignaler, forstå triggere og udvikle en handlingsplan for fremtiden, så hun ikke igen skulle falde ned i en ny depression. Ved at arbejde med dette aspekt, følte Sarah sig mere i kontrol over sin fremtid, og følte at hun ville kunne håndtere fremtidige tilbagefald og nederlag i hendes liv.

Depression er en kompleks udfordring, men psykoterapi kan være nøglen til at vende det negative blad. Hver persons rejse er unik, og terapi tilpasses individuelle behov. Hvis du eller nogen, du kender, kæmper med depression, er der håb og hjælp at finde.

Har du mod på at starte i et samtaleforløb hos os, kan du læse mere om psykologerne herunder og booke en tid online. Vi er også klar til at hjælpe dig, hvis du har spørgsmål.

Test dig selv: Kan du få gavn af psykologsamtaler? Prøv testen og få vores faglige vurdering på 1 minut!

Psykologer med speciale i depression

Vi har hjulpet mere end 7000 unge!

Her ser du alle de psykologer hos UngTerapi, som behandler depression.

Behandling af depression – psykolog depression - Har du brug for hjælp til det?

Få hjælp nu!

Book din første samtale i vores online bookingsystem.

Har du brug for hjælp eller vejledning?

Vores medarbejdere sidder klar til at hjælpe dig.

Telefontider:
Mandag: 10.30-14.30
Tirsdag: 10.00-14.00
Onsdag: 08.00-12.00
Torsdag: 10.00-14.00
Fredag: 9.00-13.00

Vi er rigtig flinke og svarer hurtigt.

Drejer det sig om opstart, bedes du oplyse dit postnummer og hvorvidt du er medlem af Sygeforsikring “danmark”.

Vil du gerne ringes op?

Book en gratis, afklarende samtale