Eksamensstress: Den ultimative guide til eksamensangst!
Her får du den ultimative eksamensguide!
Forfatter: Maja Vain Gilbert, autoriseret psykolog og stifter af UngTerapi.
Forfatter: Maja Vain Gilbert Autoriseret psykolog og stifter af UngTerapi.
20. april 2023
20. april 2023
Kalenderen siger slut maj, og det betyder ikke blot, at det snart er sommerferie, men at det angstomspundne sommerritual, nemlig eksamen, nærmer sig for mange. Er du én af de heldige vindere, der snart skal til eksamen, så frygt ej! Jeg har nemlig bikset en guide sammen, med alle de bedste råd og perspektiver på eksamen, jeg har samlet mig.
Jeg har efterhånden talt med en del unge, der har det svært op til eksamen, hvadend det er med almindelig eksamensstress, eller den lidt tungere eksamensangst. Denne erfaring har jeg brugt, til at guide dig bedst muligt igennem eksamensperioden. Der kan skrives rigtig meget om dette emne, men jeg har gjort mig umage, og skåret helt ind til benet!
Derfor kommer her 7 gode råd og perspektiver på eksamenslæsningen.
1. Overblik overblik overblik!
Det er altafgørende, at få overblik over dit læsestof og din situation. Hvor meget er der, at læse? Hvad er mest relevant? Hvad behøves måske ikke at læses op på? Hvor lang tid har du? Har du læst noget i løbet af semestret?
Lav en struktureret liste over, hvad du skal have læst. I denne proces er det vigtigt, at gøre op med dig selv, hvor grundigt det skal være. Har du meget travlt, mellem travlt, eller har du tid til en masse sjov ind i mellem? Og her er du nød til at være hudløs ærlig med dig selv. Det er nemlig ekstremt vigtigt, at du får det “rigtige” overblik fra start, og ikke snyder dig selv, fordi det ser bedre ud eller føles bedre. Man kan snyde sig selv ved bl.a. at bilde sig selv ind, at det er mindre svært, end det er, eller at man nok godt ved det hele på forhånd.
Den indstilling – hvis den er langt fra virkeligheden – gør, at du ubevidst kommer til at gennemsyre hele eksamenslæsningen med en følelse af stress og utilstrækkelighed, fordi du et eller andet sted godt ved, at det du forventer af dig selv, er for meget.
Så prøv så godt du kan, at skrælle alle lagene væk, og få et hudløst ærligt billede af din situation. Er du meget bagud, må du tage tyren ved hornene. Du kan altid arbejde dig ud af situationen, og du er (næsten) aldrig fortabt :)
Du skal altså finde ud af, præcist hvor du står lige nu, ift. den kommende eksamen.
2. Sæt realistiske mål
At sætte sig nogle solide, realistiske mål, hænger meget sammen med det, at få overblik. Det er nemlig næste skridt, i den gode eksamensproces. Du har rigtig meget brug for, at sætte nogle konkrete mål, som du gennem perioden, kan følge. Når du har fået dig et godt overblik over din situation, kan du meget nemmere sætte mål, som du rent faktisk kan nå.
At sætte realistiske mål, er fuldstændigt essentielt for din eksamenslæsning, da det giver dig en mulighed for hele tiden at vide, hvor du er, og hvor meget du mangler. Det giver en ro til, at du også kan slappe af nogle gange, og slippe læsningen.
Du skal både lave overordnede mål, som – hvornår vil du være færdig med at have læst det hele/halvdelen eller det vigtigste? Hvor stort et forståelsesniveau er realistisk, at du opnår? Hvor mange timer om dagen, skal der til, for at du opnår dette?
Ud over de overordnede mål, for din eksamenslæsning, er det mindst lige så vigtigt, at sætte dig nogle daglige og ugentlige mål. Det er faktisk disse små mål, der får dig til at føle, at det går fremad med læsningen, og giver dig motivationen til at fortsætte. Langt de fleste føler nemlig, at det kan være meget uoverskueligt, at skulle læse op på et endeløst langt pensum. Ofte er der dog ok tid til dette (i hvert fald dengang jeg selv studerede…!), så du behøver ikke at stresse så meget, som først antaget.
Du har rigtig meget brug for følelsen af succes med jævne mellemrum, for at du kan vedligeholde gejsten ved læsningen. Det er hvad opnåelsen af de små, overskuelige dagsmål, giver. Tilfredsheden med din egen indsats, giver dig mod på at forsætte dagen efter, og dagen efter det. Det giver dig desuden muligheden for, at slappe af med god samvittighed, som jeg senere vil komme ind på.
Rigtig mange studerende falder i den fælde, hvor de sætter nogle alt for høje forventninger til sig selv. Og så kan daglige målsætninger blive et helvede, fordi man hver dag føler, at man er en stor fiasko. Man når aldrig sine mål.
Her er det tid til, at revidere sine mål, og IKKE vende det indad og tænke, at man aldrig burde gå på studiet. Først og fremmest passer dette nok ikke, og for det andet, hjælper det dig bestemt ikke med, at komme videre i læsningen.
Det er HELT ALMINDELIGT, at man i læsningen går tilbage, og reviderer sine mål, fordi man er blevet klogere under processen. Altså man ved nu, at visse ting kræver mere energi end andet, og at man måske kan droppe at læse noget andet. Så hold hovedet koldt, og træk vejret – det er helt normalt!
3. Hvad er din læsestil?
Det kan godt være det lyder banalt, men tænk lige over, hvad din læsestil egentligt er. Hvornår læser du bedst? På hvilket tidspunkt af dagen? Læser du bedst sammen med nogle? Hvis ja, så find nogle at læse med! Her er det ekstremt vigtigt, at du finder en legekammerat, der er samme sted som dig, eller i hvert fald, er indstillet på et parløb.
Alt for mange vælger læsemakkere, som er deres venner, hvilket komplicerer mange ting. Først og fremmest, får man ofte ikke læst det, man skal, og for det andet, er det langt fra sikkert, at man er det samme sted i læseprocessen. Det er ikke en skam at indrømme. Lige børn leger simpelthen bare bedst.
Nogle studerende læser enormt meget gennem hele semestret, hvor eksamenslæsningen blot er en repetition. Andre læser det hele måneden op til eksamen. Det er klart, at man så måske føler man er bagud, men det er bare ens egen læringsstil.
Lad vær med at presse dig selv til at gøre ting, som dine veninder og venner. Vær helt ærlig omkring dine egne behov. Måske du trives bedst derhjemme, hvor du kan gå til og fra , som det passer dig? Måske det er bedst for dig, at sidde på en stille læsesal, hvor alle er koncentrerede? Har du brug for at lukke Facebook ned eller slå dit wifi fra, eller giver det dig tværtimod lidt luft, at kunne surfe lidt, en gang i mellem?
Igen – hvis ikke du føler du trives ved at læse med dine venner, så er det sandsynligvis fordi i har forskellige læsestile, og ikke fordi du ikke kan finde ud af det. Der er mange veje til Rom, og lær at respektere den måde, det fungerer på for dig.
4. Indsæt pauser!
Et rigtig vigtigt råd. Giv dig selv rigeligt med pauser. Langt de fleste trives med en pause hver 45-60 min., på 10 min., hvor man lige kan strække benene og få gang i blodcirkulationen igen. Du skal huske at spise, så du får energi til at koncentrere dig.
Jeg har personligt oplevet, at jeg nogle gange kunne læse alt for hardcore, og sidde i læsesalen, ind til jeg seriøst var ved at dejse om. Hvor meget tror I lige, der sad fast i min stakkels hjerne, når den manglede energi?
Det med pauser er en hårfin balance, for selvfølgelig skal man heller ike bruge hele sin dag på pauser. Hvis du f.eks. har en PlayStation derhjemme, kan den bruges til at stresse af med, men du skal selvfølgelig heller ikke i den helt anden grøft. Men du vil opleve, at finder du dit eget balancepunkt mellem pauser og effektiv læsning, får du MEGET MERE ud af din læsning, når du læser. Det kan altså virkelig betale sig, at indsætte pauser, da det styrker dine intense læseperioder, og højner din motivation.
Ved at indsætte planlagte pauser, behøver du heller ikke at gå og slå dig selv oven i hovedet over, at du kommer til at tage de spontane pauser. Rigtig mange kommer helt naturligt til at sidde og lave en masse overspringshandlinger, hvis de er overloadede eller trætte. I stedet for at blive sur på dig selv, så se det som et tegn på, at din krop og hjerne siger fra, overfor den måde du læser på. Du kan som udgangspunkt nemlig sagtens koncentrere dig. Er der derfor noget, du overser at du har behov for, i din proces?
Når du blot overholder dine egne pausetider, fylder du ikke dig selv med dårlig samvittighed, fordi du tager pause, hvilket om noget, er gift for din eksamenslæsning. Lyt til dine behov, og lad vær med at banke dig selv oven i hovedet hele tiden.
5. Glem dine venner
Hold øjnene på din egen tallerken, tak!
Alt alt alt alt for mange studerende, stresser unødigt over, hvad der sker over hos sidemanden, og det er simpelthen så destruktivt for ens egen proces. Nu har vi jo været igennem en del punkter, der netop bebuder, at eksamenslæsningen er ekstrem individuel, og derfor ikke blot kan copy-pastes fra dine kloge-åge venner.
Og lad mig samtidig fortælle dig en hemmelighed, som, af en eller anden mærkelig grund, er yderst velbevaret:
De fleste af dine venner, har det på samme måde, som dig.
Ja, det kan sagtens være, at du har en masse venner, der får 12 i alt, og som det bare kører for. Men det er altså ikke sådan det fungerer for de fleste. Alle er i tvivl, om de gør det godt nok. Alle har kriser under eksamenslæsningen. Alle har lagt for ambitiøse planer, og er ude og skide en gang i mellem. Det er en del af gamet, og man skal rumme det.
Lad vær med at tro, at der altid er liv og glade dage i den anden lejr – også selvom de smider en eller anden lalleglad statusopdatering op på facebook, eller et kaffe-latte-i-solskin-på-altanen-billede på instagram.
Koncentrer dig 100% om din egen proces.
6. Fokus på formålet!
Det er rigtig vigtigt, at du flere gange under eksamenslæsningen minder dig selv om, hvad formålet med det hele er. Hvad skal du bruge det til? Hvad er det nu du vil med din uddannelse? Hvad glæder du dig til, når du er færdig?
Hvis der er noget, der kan tage pusten fra ens lyst, til at gå på en uddannelse, så er det eksamenslæsning. Det kan føles meningsløst, at skulle lære alle de tyske verber udenad, eller alle hjernens synaptiske processer (kan man sige det?) udenad.
Men der er en mening med galskaben. Eller det har studieledelsen i hvert fald bestemt. Der er altid en grund til, at du skal lære det. Kan du ikke finde den, så kan du altid tænke på, at det også er rigtig vigtigt, at blive god til at lære i sig selv. Altså, det er en god øvelse for hjernen, at lære at læse effektivt og gå til eksamen.
På samme måde som studerende, der finder læsningen meningsløs og demotiverende, er det også enormt vigtigt, at huske hvad formålet med studiet er, hvis du går for meget op i det.
Får du lidt for mange nerver på? Er du allerede stresset i marts over eksamen i juni? Det kan nemlig tyde på, at du overfokuserer på eksamen, og tilskriver det meget mere betydning, end det egentligt har.
Hvorfor skal du absolut have 12? Hvilken reel betydning har det egentligt, for dit uddannelsesforløb fremover, og dine karrieremuligheder? Der var i hvert fald ingen, der læste mit speciale…
Det er jo ikke fordi, at du derved skal give det hele en stor langemand, og skride på ferie i hele eksamensperioden, men det giver altså mental ro, at skrue ned for angsten ved at få et 7-tal, hvilket er guf for din effektivitet. Stress og jag har ofte rødder i en frygt for at fejle, og det hjælper ikke på noget som helst.
Fokuser i stedet på det, du elsker ved studiet. Hvorfor er det så fedt? Hvad vil du gerne ud og lave? Den slags tanker giver motivation og godt humør, frem for frygt og stress!
7. Får du kvalme, blot ved tanken om eksamen?
Det sidste punkt, er skrevet til dig, der tænker:
“Ja,ja, det lyder jo meget fint det hele. Men jeg er virkelig langt ude med min eksamenslæsning, og kan ikke overskue noget som helst.”
Med nutidens ekstreme præstationsræs, er der efterhånden rigtig mange studerende, der allerede føler den sorte klap gå ned over øjnene, før de er gået i gang med læsningen. Mange føler, at de fysisk får kvalme, når de sætter sig hen til bordet, eller at fingrene ryster, når de skal skrive noget. Hukommelsen svigter, og det er himlende svært, at fokusere på noget som helst.
Så kan det altså godt tyde på, at du har brug for lidt mere, end et par gode råd.
Eksamenslæsning er for mange forbundet med præstation, og hvordan de i det hele taget har det med sig selv. Jeg har talt med flere unge, der har haft svært ved eksamen, fordi de ikke følte, at de “fortjente” at gå på deres uddannelser, og hele tiden ventede på, hvornår de skulle fejle og blive til grin. Måske man også kan være bange for at skuffe sine forældre, venner eller sig selv.
Min pointe er, at eksamenslæsning for nogle godt kan være mere, end almindelig svært, og det tidspunkt, hvor trolden hopper ud af æsken. I dette tilfælde, er det på tide, at søge noget hjælp. Det er nemlig super vigtigt, at komme til bunds i, hvad det er for nogle skrækscenarier, der spiller inde i hovedet igen og igen, og hvorfor. Hvad er det for nogle once cirkler, du kan komme til at bevæge dig i, og hvordan kommer du ud af det?
Det skal man ofte bruge flere dybdegående snakke for, at finde ud af.
Vi modtager mange unge i UngTerapi, der har det svært med eksamenslæsning, og som oplever at blive hjulpet godt igennem processen. Så det er absolut ganske normalt, at søge hjælp til.
Det var alt herfra. Jeg håber du kunne bruge min guide!
Ris og ros + tilføjelser modtages ALTID gerne med kyshånd! Skriv til mig på [email protected]
Held og lykke!
Maja