Psykologsamtaler

Selvom det efterhånden er blevet meget udbredt at gå til psykolog når man har det svært, er det alligevel vigtigt at få de store ting på plads omkring psykologsamtalen.

For hvad er det egentligt, hvorfor virker det, og hvad skal man være opmærksom på?

Test dig selv - har du behov for en psykologsamtale?

Hvad er en psykologsamtale?

Helt tørt kan man sige, at en psykologsamtale er en samtale mellem dig og en psykolog.

Der findes mange typer af psykologsamtaler, hvor man både kan tale med en psykolog alene (individuel samtale), med forældre (forældre-ung samtale), i par (parsamtale) eller i gruppe (gruppeterapi).

Hos os i UngTerapi varer en psykologsamtale 45 – 55 min., og du vil som regel tale med din psykolog hver eller hver anden uge.

Det er også meget forskelligt hvor længe du vil have brug for psykologsamtalerne, men en tommelfingerregel er, at du mindst skal gå 5 gange for at regne med at kunne opnå fremskridt. 5 samtaler kan være nok for nogle, men andre har brug for mere end det, alt afhængigt af hvor komplekse udfordringerne er.

Alle de praktiske detaljer omkring forløbet skal du tale med din psykolog om, der jævnligt vil gøre status på jeres samtaleforløb, og vurdere hvordan det skal fortsætte fremadrettet.

Du får et gratis selvværdskursus med i forløbet

En vigtig bonus at kende til er, at alle klienter, som booker et samtaleforløb hos os her i UngTerapi også får gratis adgang til vores online selvværdskursus med 14 videolektioner og 18 øvelser. Vi har fået rigtig god feedback på det kursus fra mange af vores klienter, som har set det som et super vigtigt supplement til terapien.

Men okay – nu kender du til de praktiske detaljer omkring en psykologsamtale. Men hvorfor virker det overhovedet? Kan det ikke være lidt abstrakt, at en samtale kan hjælpe med mentale problemer, der kan virke ret komplekse og svære?

Book din første psykologsamtale

Kom trygt og hurtigt i gang med psykologsamtaler!

Vi har hjulpet mere end 7.000 unge med at få det bedre.

Har du spørgsmål?

  • 60 80 87 09

    Telefontider:
    Mandag: 10.30 – 14.30
    Tirsdag: 10.00 – 14.00
    Onsdag: 8.00 – 12.00
    Torsdag: 10.00 – 14.00
    Fredag: 9.00 – 13.00

Hvorfor virker en psykologsamtale?

Har du behov for psykologsamtaler?

En psykologsamtale virker, det har vi bevis for. Endda masser af det.

Vi ved også at det ofte virker en del bedre end medicin, og at er en langsigtet behandling, som medicin ofte ikke er. Og så er den selvfølgelig langt mere skånsom for kroppen, og udvikler mennesket på måder medicin aldrig vil kunne.

Hen over de sidste 10 år har vi også i UngTerapi set hvordan psykologsamtaler har kunne hjælpe de mere end 7000 unge, der har været i samtaleforløb hos os, og det bliver ved med at være magisk at vidne, hvordan psykologsamtalen kan transformere mennesket, og skabe en udvikling, der strækker sig langt ud i fremtiden.

Så vi er – måske ikke så overraskende – store fans af psykologsamtaler her i UngTerapi!

Der er MANGE grunde til at en psykologsamtale healer mennesket, og nogle af årsagerne er listet op her:

1. En healende relation

Et af forskningens absolut mest entydige fund er, at relationen omkring psykologsamtalen healer.

Når en person sidder over for en psykolog, der rummer alle de svære følelser, og viser empati over for alle de svære oplevelser, healer noget inden i personen.

At opleve at nogle accepterer én uden forbehold, og følger én rundt i alt det, der er svært, føler man mindre ensomhed og har nemmere ved at være i det.

For man er ikke alene, og psykologen hjælper én med at bære den tunge byrde.

At opleve den dybe tillid, man ofte får til sin psykolog, hjælper også én med at skabe tillid til andre mennesker ude i livet. For hvis psykologen er til at stole på, så er andre mennesker det måske også?

2. Spejlet, der ikke dømmer

Psykologen er spejlet, der ikke dømmer dig

Forestil dig et rum, hvor du kan dele dine inderste tanker uden frygt for at blive dømt.

Psykologsamtaler er som et spejl, der reflekterer alle dine følelser uden at vurdere dem. Det er et sted, hvor du med tryghed kan tage din indre dialog ud i det åbne, og få modet til at sige selv de mest skamfulde og smertefulde ting højt.

Nej, det er absolut ikke nemt, men det er ofte nødvendigt for selv at forstå og anerkende, hvad man kæmper med dybt inde.

Når du ved at psykologen ikke dømmer dig, men faktisk hjælper dig med at forstå hvorfor du tænker og føler som du gør, bliver det langt mindre skamfuldt at konfrontere dit indre, og mere som en opgave i samarbejder omkring.

3. Navigeringen i følelser

Som en erfaren navigatør, hjælper psykologen med at kortlægge dine følelser.

Gennem psykologsamtalen guider psykologen dig gennem det følelsesmæssige farvand, der ofte kan være enormt svært at finde rundt i, og som du måske ofte har oplevet at drukne i.

Ved at have en dygtig psykolog ved din side, lærer du følelserne at kende, forstår hvorfor de er der, og hvad de vil med dig. Skal du reagere eller ej?

Psykologen hjælper dig med at navigere rundt i dine egne følelser, og giver dig din helt egen indre GPS for at forstå din mentale rute.

4. Værktøjer til selvopdagelse

Har du behov for psykologsamtaler?

Psykologsamtaler udstyrer dig med værktøjer til at forstå dig selv.

Ved at reflektere over dig selv, hvad du gør, tænker og føler, begynder du stille og roligt at forstå dine egne mønstre og reaktioner, og på et tidspunkt bliver du erfaren nok til at kunne ændre dine mønstre.

Psykologen er ekspert på psykologi og hvordan man skaber forandringer, og denne viden er uvurderlig, når du skal ud og ændre på dine egen adfærd, du ofte kan være blind over for.

Ved at lære at identificere det problematiske, og få værktøjerne til hvordan du kan ændre på det, får du pludselig muligheden for at tage kontrollen tilbage.

5. Den hellige fortrolighed

Fortrolighed er kernen i psykologsamtaler.

Det er et sted, hvor dine mest sårbare tanker og følelser behandles med respekt, uden at du skal være bange for at det bliver sagt videre.

For psykologen er fortroligheden hellig, du kan derfor åbne op for ting, du aldrig har turde tale med andre om.

For mange er dette en enorm lettelse.

6. Mål og retning

Gennem psykologsamtalerne hjælper psykologen med at skabe klare mål og retning.

Selvom det er umuligt at få succes med en forandringsproces uden mål og retning, glemmer mange at reflektere over dette, før de går i gang med livsændringerne. Derfor er det også psykologens opgave at hjælpe dig med at blive skarp på hvor du vil hen, og hvorfor du ønsker at opnå dine mål.

Psykologen vil i løbet af samtalerne vende tilbage til målene og evaluere om det stadig er den retning, du gerne vil gå i, eller om du ønsker at sætte et nyt mål.

Ved at hjælpe dig med at zoome ud ind og ud af din forandringsproces, sørger psykologen for at du altid er på vej i den rigtige retning, og skaber vigtige refleksioner omkring din proces.

Der er altså virkelig mange grunde til at psykologsamtalen er en enorm kraftfuld behandlingsform.

Sådan får du succes med psykologsamtaler

Overvejer du at starte i terapi i UngTerapi eller har du måske allerede booket en samtale ind, vil vi MEGET gerne hjælpe dig med at få det optimale ud af samtaleforløbet. Der er nemlig en række ting du skal være opmærksom på, hvor du faktisk kan gøre ret meget for at sikre behandlingens succes:

  • Åbenhed og ærlighed

    Vær åben og ærlig om dine oplevelser, følelser og tanker. Psykologen kan bedre hjælpe dig hvis hun har en klar forståelse af din situation.

  • Aktiv deltagelse

    Engager dig aktivt i processen. Del dine tanker, reaktioner og spørgsmål. Dette bidrager til et mere dynamisk og givende terapeutisk forhold.

  • Feedback til psykologen

    Giv løbende feedback til psykologen om, hvordan du oplever terapien. Hvis der er noget, du er utilfreds med, eller hvis du har brug for at justere behandlingsmetoderne, skal du åbent diskutere det med din psykolog.

  • Realistiske forventninger

    Forvent realistiske resultater. Terapi er en proces, der kan tage tid. Det er ikke altid en hurtig løsning, men en langsigtet investering i din mentale sundhed.

  • Tryghed

    Det er vigtigt at føle tryg ved din psykolog. Hvis du ikke føler, at du har et godt samarbejde, eller hvis der er manglende tillid, kan det være værd at overveje at skifte psykolog.

  • Kontinuitet i deltagelse

    Deltag regelmæssigt i samtalerne og vær konsistent i din deltagelse. Kontinuitet er vigtig for at opnå bæredygtige resultater.

  • Tålmodighed

    Hav tålmodighed med processen. Nogle emner kan være følelsesmæssigt udfordrende, og det kan tage tid at arbejde igennem dem.

Test dig selv - har du behov for en psykologsamtale?

Test dig selv: Har du brug for psykologsamtaler?

Vi har udviklet en test, hvor du kan få vores faglige vurdering på ét minut.

Pige der sidder i lænestol

Book din første psykologsamtale

Hvis du tænker, at en psykologsamtale kunne være den rette behandlingsform for dig, er du meget velkommen til at booke en samtale i vores bookingsystem.

Du kan også booke en gratis, afklarende samtale herunder:

Hvis du har brug for hjælp til at finde ud af, hvem der er den rette for dig, er du også meget velkommen til at booke en gratis, afklarende samtale med en af vores medarbejdere.

Det er gratis og uforpligtende.

Vi spørger ind til din problemstilling, og matcher dig med den psykolog, som bedst vil kunne hjælpe lige præcis dig.