Guide til studiestart!

studiestart

Forfatter: Maja Vain Gilbert, autoriseret psykolog og stifter af UngTerapi.

Forfatter: Maja Vain Gilbert Autoriseret psykolog og stifter af UngTerapi.

20. april 2023

20. april 2023

Som lovet, har jeg i denne uge dedikeret Ugens Eftertanke til de nye studerende, der skal til at starte på en uddannelse. For hvor er det dog fedt, at I er kommet ind på det nye studie! I har nu hele august måned til at forberede jer, købe nye bøger, flytte til en ny by og sige farvel til jeres venner og familier.

Studiestart er lige rundt om hjørnet!

Det er nemlig rigtig fedt, at være kommet ind på en uddannelse, men når rusen over, at være blevet optaget har lagt sig, finder man hurtigt ud af, der er såååå mange ting, der skal ordnes. Så sindsygt mange ting, man pludselig skal tage stilling til, og valg, man skal træffe.

For ikke at tale om alle de penge, man skal bruge…

Det er ufatteligt vigtigt, at komme godt fra start, når man starter på en ny uddannelse. Jeg har desværre talt med flere unge på klinikken, der fortæller om rigtig dårlige forløb, der har påvirket dem langt efter studiestart.

Så læs med, og bliv klogere på hvilke ting, du skal forberede dig godt og grundigt på, når kalenderen siger september, og du er ved studiestart.

Jeg vil i det følgende gerne have, at du tænker dig selv, som en beholder med energi. For hvert punkt, jeg vil nævne, ryger der en betydelig mængde energi fra dig, hvilket naturligt kommer til at betyde, at du ret naturligt, på et eller andet tidspunkt, vil føle dig temmelig drænet.

Det handler altså om at økonomisere med energien, og prioritere sit liv stramt. Men mere om det senere.

Den nye farlige by

Noget af det første, du vil mærke, når studiestart nærmer sig er, at du fysisk skal rykke dine teltpæle op. For manges vedkommende er det væk fra moders trygge skød, og ind i en alt for stor, kold og kynisk storby.

Men hvor er det også bare SUPER FEDT! Her handler folk på alle tider af døgnet, du kan købe alt hvad hjertet begærer, der er altid et mylder af smukke, unge mennesker på gaden, nattelivet overgår bestemt det provinsielle crazy daizy derhjemme, og busserne kører konstant. Der er mulighed og liv på hvert et hjørne!

Men som rendyrket byboer, der så min første ko som 6-årig, kan selv jeg se, at storbyen også kan være et ubarmhjertigt sted at være.

Er du ikke vant til storbylivet, kan ensomheden lynhurtigt komme snigende. I storbyen er det ikke kotume at hilse på hinanden på gaden, og naboer i samme opgang taler bestemt ikke med hinanden, hvis ikke det er for at klage over larmen.

Lås hellere dine cykel med dobbeltlås, for du ved aldrig, hvem der har et godt øje for den. Regn ikke med, at nogle stopper op for at hjælpe, hvis du taber dine varer i supermarkedet, eller bare i det hele taget ligner én, der har en rigtig dårlig dag.

Sådan er det desværre.

Storbyen er rå.

Kommer du ikke fra storbyen, men fra et mere trygt og varmt lille sted, hvor man altid hilser på hinanden, og holder øje med hinandens huse, kan det være svært at vende sig til denne mentalitet.

Ud over, at du ikke er vant til storbyen, kender du sandsynligvis heller ikke nogle, og er nok også ret sårbar. Du vil gerne være åben, og lægger alle kræfterne i for at smile og se smart ud, men inden i er du skide bange for, at nogle skal tænke, at du ikke hører til.

Ensomheden kan derfor let komme snigende, hvis ikke du passer på, og får pustet lidt ud. Tag byen ind stille og roligt, dag for dag, uge for uge. Du behøver ikke nå det hele med det samme.

Når du har brug for at trække dig tilbage, og ringe hjem, eller tage på weekend derhjemme, så gør endelig det. Eller endnu bedre – inviter dit hjemmeliv ind til dit nye liv i byen!

Dit nye hjem – et kosteskab?

Undskyld den optimistiske overskrift, men det er altså sådan det foregår for de fleste. Kan ikke stå for fristelsen, og citerer derfor lige Per Vers (”hvem skal redde byen fra de rige”)

”Du skal være direktørsøn eller haj på børsen – eller kende nogen, der kender nogen, der kender nogen, der kendte nogen, ellers får du en ventetone, og et kosteskab ved en endestation..”

Det siger det altså virkelig godt.

Det er rough derude, som man siger det på disse kanter.

Og det er ikke nemt, at komme fra et fedt værelse hjemme hos far og mor, til at skulle leje sig ind hos en super weird type på Amager, som du for øvrigt betaler kassen for at leje sølle 15kvm hos, mens han stadig har adgang til dit værelse, fordi hans gigantiske skab jo står der…

Personligt var jeg igennem 5 flytninger på mit første studieår, og jeg havde endda et stort netværk i byen..OG dette var desuden 10 år siden. Kan slet slet ikke forestille mig, hvor hårdt det boligmarked pt ser ud for de nye studerende.

Ved virkelig ikke en gang selv, hvordan jeg overlevede det psykisk. Det er afsindigt krævende at flytte, både fysisk og mentalt, og det er særligt super svært, når man lige har et hårdt studie, man skal følge med på, og et nyt socialliv at pleje.

Ja, jeg ved godt, at der er mange der flytter hele tiden, men situationen er særligt hård for studerende, der er tvunget til at have et sted ved studiestart, som ikke har en krone på lommen, og som ikke kender en sjæl i byen.

Mit bedste råd til dig, der står mit i boligsøgningen er derfor: Koldt vand i blodet! Træk vejret dybt! Det hele bliver nemmere, når du har opholdt dig lidt længere tid i byen. Så begynder du at kende folk, du ved hvor du skal søge, og du vender dig til det hele.

Så frygt ej, hvis det hele ikke lige flasker sig fra start. Jeg tror man mente, at der sidste år, ved semesterstart, boede omkring 10.000 studerende på forskellige sofaer rundt omkring i byerne…helt sindsygt! Så mind dig selv om, at du ikke er alene derude.

Forbered dig på, at det er vilkårene i starten, og at du skal være tålmodig. Lav en nødplan, hvis ikke du finder noget. Jeg kendte flere, der pendlede flere timer til studiet i starten, ind til de fandt noget. Besværligt, men det kan lade sig gøre!

Bare lov mig ikke at gå ned i et hul over det, selvom jeg virkelig godt ville kunne forstå det. Hvis du føler dig meget presset over boligen, så sæt dit engagement på de andre områder lidt på pause, fordi du har brug for mentale kræfter til, at overkomme dette. Prioriter din energi!

Om at ”mingle” og smile hele tiden…

Åh, dette er et interessant emne. For der er mange, der taler om hvor fedt det er, at møde en masse nye mennesker på studiet, og hvor vilde festerne er, for ikke at tale om rusforløbet…

Men kun få taler om hvor hårdt, det egentligt er.

For det er saftsusme enormt hårdt, at være ”på” hele tiden!

Det er helt naturligt, at din sociale muskel kommer på overarbejde ved studiestart. For det gælder om, at gøre et godt indtryk! Det gælder om, at kende alle de gode folk! Det gælder om at være med!

Rigtig mange bliver totalt overvældet over omfanget af den nye potentielle bekendtskabskreds, og skynder sig at melde sig ind i alle de udvalg, de kan komme i nærheden af. Samtidig skal de være venner med hele gangen på det nye kollegie, og melder sig til frivilligt arbejde på studentercafeen.

Der findes dem, der gør det, fordi de ikke kan lade være. Fordi de bliver revet med, og er helt høje på alle de dejlige mennesker, der pludselig omgiver dem. Og det er da også et high, at være omgivet af lutter søde mennesker, der alle sammen også vil finde en masse nye venner. Det skaber en helt særlig og unik atmosfære omkring studiestarten, hvor alle bolde er kastet op i luften, og alle har muligheden for, at få de venner, de vil.

Eller sådan ser det i hvert fald ud til at starte med…

For pas nu på med at tage for munden fuld! Du brænder sammen, inden du når til efterårsferien! Du skal nok nå det hele, tænk at disse folk skal du formentligt glo på de næste 3-5 år, hvilket er RIGTIG lang tid!

Jeg er nød til at nævne, en episode jeg var ude for, da jeg selv var meget ny på studiet. Vi blev vist rundt på campus, hvor vi på et tidspunkt stod inde i den ”store” festsal, der var ret lille. Jeg kan huske, at jeg tænkte, at dette var da en joke.

Her kunne der slet ikke være plads til 5×200 (som vi var på hver årgang) = altså 1000 mennesker. Her kunne knap være 100! Hvordan i alverden kunne der holdes fester for hele studiet her?

Lidt senere, kunne jeg så konstatere, at folk allerede på 3. År ikke længere gad komme til festerne. Men den tanke var simpelthen ikke faldet mig ind i starten – alle vil da være sociale hele tiden!

Min historie vidner om, hvor socialt orienteret man er i starten, hvilket er super godt! De fleste oplever studiestart som en social eufori, og rid endelig med på den, hvis du får det sådan. Men pas nu på, at du ikke tager munden for fuld! Igen – økonomiser med din energi hele tiden.

Vær bevidst om, om der nu er for mange ting, der også kører i baggrunden. De venner går ingen steder. Du skal nok nå at lære dem at kende ved andre lejligheder også.

Jeg vil her også gerne nævne den person, der har haft rigtig dårlig erfaringer med det sociale tidligere, og derfor gerne vil give den en skalle. Jeg synes grundlæggende set, at det er alletiders. MEN – og der kommer altid et men – det er vigtigt, at du kender dine ømme punkter. For dem er der nok nogle af, hvis du har en historik med et svært socialliv.

Du kan i din iver efter, at tingene denne gang skal være anderledes, glemme dig selv og dine egne behov, fordi du vil please andre hele tiden. I værste tilfælde, kan du ende med at føle dig falsk, og hele tiden være bange for, at andre vil afvise dig.

Husk derfor, at skabe dine venskaber på baggrund af hvem der egentlig er gode for dig, og ikke bare, fordi de viser interesse i dig.

At følge med læsningen

Denne her skal vi simpelthen også omkring. For det er jo grunden til, at du overhovedet har fået alle disse andre udfordringer på nakken til at begynde med. Selve studiet! Nå, ja…

Det er jo lige det, at du faktisk også skal til at starte på et studie, der højst sandsynligt er benhårdt. Ja, jeg ved godt, at der er stor forskel på niveauerne, men det er uden tvivl svære, end din gymnasiale uddannelse.

Derudover, er der, af en eller anden grund, mange undervisere, der synes det er rigtig morsomt, at pålægge de studerende usandsynligt meget læsestof til hver time, med et lixtal, der siger spar to!

Du vil nok også opleve, at flere af dine undervisere ikke er specielt pædagogiske, og at det overhovedet ikke rager dem, om du forstår hvad de siger. De får nemlig deres penge af andre grunde.

Desuden, skal du heller ikke regne med, at der er særligt meget styr på powerpointsne, noterne, eksamensdatoerne eller eksamensopgaverne, før sidste øjeblik. Og – ved den søde grød – jeg aner virkelig ikke hvorfor, men det har altid været sådan, og vil nok altid være det.

Så det er her, du skal acceptere, at der ikke er styr på det, og være i zen med det.

Hvad angår de absurde læsemængder, er det en god idé, at du tidligt tager stilling til, hvad dit ambitionsniveau er. Alt handler om psykologisk fleksibilitet. Med det mener jeg, hvor god du er til at ændre mindset undervejs.

For selvfølgelig sætter du dig ved studiestart nogle mål, du senere må revidere. Særligt hvis du kommer fra gymnasiet, hvor du er vant til, at du kan læse og forstå alt.

Nix, det går ikke her.

Mit allerbedste råd til dig, der endnu ikke har fundet din læsestil endnu er derfor, sæt forventningerne helt ned! Gør op med dine jeg-skal-læse-alt-tvangstanker, og husk, at du stadig er dygtig!

Rigtig mange studerende, går desværre ned med stress hurtigt, fordi de ikke kan leve op til egne forventninger. Forventninger der desuden ofte viser sig, at være stærkt overdrevne, ift. Hvad studiet forventer af dem.

Så selvom der officielt står, at du skal have læst 300 sider til næste gang, så læs noget af det, du finder mest relevant. Sæt et kryds ved resten, og læs det senere i læseferien, eller få referater fra din læsegruppe.

Indstil dig på, at du ikke kan køre perfektionisme-stilen, medmindre du vil bringe store ofre på andre områder af dit liv.

Husk – træk vejret dybt – og prioriter!

Den store balance

studiestart

I sidste ende, handler den gode studiestart om, hvor god man er til at finde den gyldne mellemvej. Hvor god er du til at gå på kompromis?

Jeg bliver vitterligt helt forpustet af at skrive om de forskellige udfordringer, der rammer alle studerende, når de starter på en uddannelse. Og det her, er bare et udsnit af det.

Mit formål er ikke, at skræmme dig fra vid og sans, men at banke lidt realiteter ind, før du siger ja til det hele. Du skal vide, at det ikke er en dans på roser, og på forhånd sætte dig ned og tænke over, hvordan mon du vil takle nogle af disse udfordringer.

Jeg ville vove og påstå, at hver af de 4 punkter, jeg har nævnt, kan være rigeligt i sig selv. Der opstår derfor mange udfordringer nøjagtigt samtidig, og det er derfor om at holde tungen lige i munden.

Men selvfølgelig kommer det til, at gå dig rigtig godt. Når jeg tænker tilbage på min egen studiestart, er det som om, der er en fin lille glimmerhinde hen over hele 1. År. Det var bare fedt!

Fantastiske nye venner, fede fester, euforisk endelig at læse noget, der interesserer én helt ind til knoglerne, og fedt at mærke den nye selvstændighed ved at flytte hjemmefra.

Alle disse positive følelser, har jo nok gjort, at alt det bitre kunne skylles ned, uden for meget palauer.

Så – kære nye studiestartere – det handler i bund og grund om, at man

  1. Ved bare lidt om, hvad der venter
  2. Er klar på at ændre sine planer, når det ikke bliver helt som forventet
  3. Tænker over, hvor man vil prioritere sin energi
  4. Sætter baren lavt, og accepterer det!

Tilbage er der ikke andet at sige, end rigtig stort held og lykke med studiestart!

Psykolog Maja Vain Gilbert har speciale i unge og studerende og er stifter af UngTerapiForfatter:
Maja Vain Gilbert, autoriseret psykolog og stifter af UngTerapi.
“Jeg er et nysgerrigt, glad og begejstret menneske, der elsker at være psykolog og at arbejde med unge.”