Når tankerne flyver som sommerfugle
Har du nogensinde følt, at dine tanker flyver rundt som sommerfugle i vinden? Det kan være svært at holde fokus, når hjernen hele tiden springer fra den ene tanke til den anden. Forestil dig at sidde i klassen og prøve at koncentrere dig om en matematikopgave, men så begynder du at tænke på, hvad du skal spise til frokost, eller hvad dine venner laver i weekenden. Når dine venner taler til dig, oplever du pludselig at zone ud af samtalen, for derefter at vende tilbage, uden at have hørt det sidste der blev sagt.
Generelt kan det være som om din hjerne har sin egen fjernbetjening, men at en anden skifter kanal hele tiden, uden for din kontrol. Den konstante mentale støj kan gøre det næsten umuligt at fokusere på én ting ad gangen. Det føles som om, du altid er lidt bagud, altid prøver at indhente noget, du ikke helt kan få fat i. Og det kan være virkelig frustrerende.
Den indre kamp: Følelser og selvopfattelse
Koncentrationsbesvær kan være som en konstant støj i baggrunden af dit liv, der gør det svært at fokusere.
Når du lider af koncentrationsbesvær, kan det føles som en konstant kamp indeni. Du vil gerne præstere godt i skolen, være en god ven og tage ansvar, men det er som om din hjerne arbejder imod dig. Det kan føre til følelser af utilstrækkelighed og lavt selvværd, fordi du måske begynder at tro, at der er noget galt med dig.
Denne indre kamp kan også gøre dig mere følelsesmæssigt sårbar. Du kan blive hurtigere irriteret eller ked af det, fordi det hele bare føles som for meget at håndtere. Samtidig er det også svært for dig at fokusere længe nok på dine følelser og tanker for at prøve at finde hoved og hale i dem, fordi koncentrationsbesværet gør det svært for dig at zoome ind på noget i lang tid af gangen.
Alle disse udfordringer kan i sidste ende føre til en ond cirkel af selvkritik og skam.
Hvordan koncentrationsbesvær påvirker dine relationer
Når man kæmper med koncentrationsbesvær kan det generelt være svært at navigere i det sociale rum, særligt når der er mange indtryk på samme tid. Når opmærksomheden konstant flakker, kan det være udfordrende at lytte aktivt til hvad en ven siger, hvilket kan få vennen til at føle sig overset eller uvigtig. Desuden kan koncentrationsbesvær føre til glemsomhed, som når man glemmer en vigtig aftale eller en fødselsdag, hvilket kan såre dem, man holder af.
Til trods for at dette aldrig har været hensigten, kan det være svært at forklare andre, hvorfor det er svært at bevare fokus i samværet med andre, hvilket kan føre til problemer i relationen. Over tid kan disse små sprækker i kommunikationen vokse til dybe kløfter, der skaber afstand og frustration. Venner kan begynde at føle, at de ikke bliver prioriteret, og det kan føre til, at relationerne bliver mere konfliktfyldte.
Koncentrationsbesvær som en del af større problemer
Det er vigtigt at forstå at koncentrationsbesvær ikke nødvendigvis er et isoleret problem.
Koncentrationsbesvær er ofte et af de første tegn på en generel mistrivsel i livet, hvor svære tanker og følelser fylder meget. Bekymrer du dig fx meget, kan dette gøre det svært for dig at fokusere på andre ting i livet. Har du det følelsesmæssigt svært, fordi du fx er blevet droppet af en kæreste, føler dig nedtrykt eller døjer med lavt selvværd, kan svære følelser tynge så meget, at det også kan være svært at koncentrere sig om andet i livet. Koncentrationsbesvær kan også være opstået, fordi man igennem længere tid har været for stresset og i det hele taget løbet for stærkt i livet. Koncentrationsbesvær er altså først og fremmest et tegn på generel mistrivsel, som man skal være opmærksom på.
Nogle gange kan koncentrationsbesvær dog også være en del af et større diagnostisk billede. Det kan fx være en del af større udfordringer som depression, angst eller ADHD. Når du har mange tunge tanker og følelser, kan det være svært at holde fokus på noget som helst.
Depression kan eksempelvis gøre, at du føler dig træt og uengageret, hvilket kan påvirke din evne til at koncentrere dig. Angst kan få dine tanker til at kredse om bekymringer og frygt, hvilket også gør det svært at fokusere. Og hvis du har ADHD, kan din hjerne have svært ved at filtrere unødvendige stimuli fra, hvilket gør det endnu sværere at holde fokus.
Hvad du selv kan gøre og hvornår du bør søge hjælp
Hvis du lider af koncentrationsbesvær, er der flere ting, du selv kan gøre for at hjælpe dig selv. Først og fremmest er det vigtigt at forstå, hvad årsagen til dine koncentrationsproblemer kan være. Er du stresset? Har du mange svære tanker og følelser, der fylder meget? At identificere kilden kan være det første skridt mod at finde en løsning.
Prøv at reducere stress i dit liv ved at tage pauser, dyrke motion og sørge for at få nok søvn. Struktur og planlægning kan også hjælpe dig med at holde fokus. Lav en to-do liste og prøv at tage én ting ad gangen.
Hvis du føler, at dine koncentrationsbesvær er en del af et større problem, som depression, angst eller ADHD, kan det være en god idé at søge hjælp hos en psykolog. En psykolog kan hjælpe dig med at forstå dine udfordringer bedre og give dig konkrete værktøjer til at håndtere dem. De kan også hjælpe dig med at udvikle strategier for at forbedre din koncentration og generelle trivsel.
Læs mere om hvordan du kan få hjælp hos en psykolog her: