Nedtrykthed

Nedtrykthed

Sådan får du det bedre hvis du føler dig nedtrykt

Nedtrykthed kan føles som en mørk sky, der følger én uanset hvor man går. Men hvad er tegnene på, at være nedtrykt og hvordan kan man hjælpe? I denne artikel ser vi på de mest almindelige tegn på nedtrykthed og tilbyder praktiske råd til at støtte unge i at finde balance og få den hjælp, de har brug for.

Artiklens forfatter er psykolog Maja Vain Gilbert

Forfatter: Autoriseret psykolog Maja Vain Gilbert.

Forfatter: Aut. psykolog Maja Vain Gilbert.

Opdateret: 9. januar 2025.

Læsetid: 5 minutter.

Hvordan føles nedtrykthed i hverdagen?

Nedtrykthed

Forestil dig, at du er sammen med dine venner, og alle griner og har det sjovt. Men selvom du smiler udadtil, føler du dig tom indeni. Når du ligger i sengen om natten, vender og drejer du dig, mens tankerne raser rundt i dit hoved, og søvnen føles som en fjern drøm. At være alene kan føles som en dyb kløft af ensomhed, hvor hver time trækker sig ud som en uendelighed.

Nedtrykthed kan komme snigende som en tyngende tåge, der gør det svært at trække vejret frit. Det kan være svært at koncentrere sig i skolen, og selv de mindste opgaver kan føles uoverkommelige. Uanset hvor du er, eller hvem du er sammen med, kan nedtrykthed få dig til at føle dig isoleret og ude af stand til at finde glæde i de ting, du plejede at elske.

Kort- og langsigtede konsekvenser af nedtrykthed

Nedtrykthed

På kort sigt kan nedtrykthed føre til søvnløshed, manglende energi og koncentrationsbesvær. Det kan påvirke dine præstationer i skolen og gøre det svært at opretholde sociale relationer. Du kan også føle dig mere irritabel og frustreret og føle at alt kan være håbløst.

På lang sigt kan vedvarende nedtrykthed føre til alvorligere mentale helbredsproblemer som depression og angst. Det kan påvirke din evne til at fastholde et job eller gennemføre en uddannelse. I parforholdet kan det skabe afstand og misforståelser, og det kan også påvirke dine relationer til familie og venner. Når nedtryktheden ligger som en tung sky over dig, kan den komme i mellem dig og dine nærmeste, hvilket i sidste ende kan skabe en ond spiral af tilbagetrækning og isolation.

Årsagerne bag nedtryktheden

Nedtrykthed

Nedtrykthed kan have mange årsager, og det er vigtigt at forstå, hvad der ligger bag for at kunne håndtere det rigtigt. For nogle kan det skyldes ubearbejdede traumer, som stadig påvirker dem under overfladen. Det kan være en svær barndom, mobning eller andre traumatiske oplevelser, der stadig kaster skygger over livet.

Andre oplever nedtrykthed på grund af problemer på vigtige områder af livet, såsom konflikter i familien, pres i skolen, utilfredshed med krop og udseende eller problemer i sociale relationer. Vedvarende nedtrykthed kan også opstå, fordi man kan have svært ved at håndtere svære og tunge følelser og har en tendens til at gemme dem væk i stedet for at bearbejde dem. Endelig kan nedtrykthed også være et symptom på en anden psykisk lidelse, såsom angst eller bipolar lidelse.

Forskellen mellem nedtrykthed og depression

Nedtrykthed

Det er vigtigt at skelne mellem nedtrykthed og depression, selvom de kan have mange af de samme symptomer.

Nedtrykthed er ofte en midlertidig tilstand, der kan opstå som reaktion på stressende begivenheder eller udfordringer i livet. Det kan føles overvældende, men det er som regel noget, man kan komme igennem med støtte og egenomsorg. Man kan dog stadig opleve at have brug for hjælp fra en psykolog for at komme igennem nedtrykthed.

Depression er derimod en mere alvorlig og vedvarende psykisk lidelse, der kræver professionel behandling. Det kan påvirke alle aspekter af ens liv og varer ofte i flere måneder. Hvis du føler at din nedtrykthed ikke forsvinder, eller at den bliver værre, er det vigtigt at søge hjælp fra en psykolog. Du kan læse mere om depression her.

Hvordan man kan få hjælp og støtte

Nedtrykthed

Der er mange måder at få hjælp og støtte på, hvis du føler dig nedtrykt. At tale med en ven eller et familiemedlem kan  altid være et godt og vigtigt første skridt. Tit forstærkes nedtryktheden af følelsen af isolation, og jo længere tid man går med det alene, jo svære bliver det at sætte andre ind i, hvordan man har det. Derfor er det vigtigt at hive fat i sine nærmeste og få hul på bylden, for også at kunne aktivere dem til hvordan de kan hjælpe én.

Det kan også være godt at skrive sine følelser ned i en dagbog eller finde en kreativ udtryksform som tegning eller musik. Sport og motion er også rigtig godt for at få flere endorfiner rundt i kroppen og føle at man gør noget godt for sig selv, og samtidig er dét at komme ud hver dag vigtigt for at få input fra sin omverden. Når man er nedtrykt kan man have en tendens til at blive meget indendøre og ikke have så meget kontakt med andre. Derfor har det en god effekt at mærke andres energi rundt om én, hvilket kan smitte af og inspirere én til at være aktiv.

Er det svært at overskue at komme i gang med ting selv, er det altid vigtigt at kunne opsøge en psykolog. I UngTerapi  kan vi først og fremmest hjælpe dig med at forstå og bearbejde dine følelser. I terapien vil psykologen fokusere på at hjælpe dig med at udvikle sunde coping-strategier og håndtere dine problemer på en konstruktiv måde. Det er vigtigt at huske, at det er okay at bede om hjælp, og at tage skridt mod at få det bedre er en styrke, ikke en svaghed.

Læs mere om vores psykologer her:

Relaterede emner:

Depression

Behandling af depression

Angstbehandling

Social angst

Utilstrækkelighed

Nedtrykthed - Har du brug for hjælp til det?

En kvinde der sidder i en sofa
Har jeg brug for en psykolog? Prøv testen og få vores faglige vurdering.

Test dig selv:

Kan du få gavn af psykologhjælp?

Det er normalt at være i tvivl. Prøv testen og få vores faglige vurdering på 1 minut!

Har du brug for hjælp eller vejledning?

Tre kvinder der arbejder som psykolog hos UngTerapi

Vores medarbejdere sidder klar til at hjælpe dig.

Telefontider:
Mandag: 12.00-16.00
Tirsdag: 8.00-12.00
Onsdag: 8.00-12.00
Torsdag: 9.00-13.00
Fredag: 8.00-12.00

Vi er rigtig flinke og svarer  hurtigt.

Drejer det sig om opstart, bedes du oplyse dit postnummer og hvorvidt du er medlem af Sygeforsikring “danmark”.

Skriv din besked her:

Vi har tavshedspligt og behandler selvfølgelig din henvendelse fortroligt. Læs vores privatlivspolitik.
Der kan gå et øjeblik fra du har sendt, til den er gået igennem. Hav venligst tålmodighed. :-)