Til forældre

Til forældre

Er du forælder til en ung, du er bekymret for?

Læs vores guide til forældre, og lær at hjælpe din teenager bedst muligt.

Artiklens forfatter er psykolog Maja Vain Gilbert

Forfatter: Autoriseret psykolog Maja Vain Gilbert.

Forfatter: Aut. psykolog Maja Vain Gilbert.

Opdateret: 21. marts 2024.

Læsetid: 11 minutter.

Test dig selv - har du behov for en psykologsamtale?

Har du gennem længere tid været bekymret for dit barn?

– Gennemgår dit barn en svær tid, og er du usikker på om du kan hjælpe tilstrækkeligt?

– Er du forælder til en ustyrlig teenager eller måske en ung, som lukker sig inde?

– Har dit barn givet udtryk for, at det har brug for at tale med nogle udenfor barnets omgangskreds?

Hvis du kan genkende nogen af disse tanker, så læs med her…

Dit barns komplicerede identitetsskabelse

Pige der har lukket øjnene og som er udenfor

Er dit barn/teenager mellem 12-20 år, kan du være sikker på at det befinder sig midt i en særlig vigtig periode i sit liv. Med hjernens modning følger en forøget bevidsthed omkring sig selv, hvem man er, og hvordan ens omgivelser opfatter én.

Herudover begynder det omkringliggende samfund at stille flere krav om at den unge selv skal træffe en masse valg, og i stigende grad selv stå til ansvar for sine egne beslutninger.

At navigere i dette komplicerede landskab, kan være rigtig svært for mange unge. Der er konstant mange ting på spil, og det er de helt små marginaler, der kan få alting til at ændre sig fra den ene dag til den anden.

At skabe sin egen identitet er en løbende proces, der aldrig ender. Men særligt i teenageårene lægges et vigtigt fundament, hvor den unge skaber grundlæggende antagelser om sig selv, som det ofte tager med sig langt ind i voksenlivet.

Dette er grundlæggende ideer om hvilken slags person man er. Er man fx sådan én, ting godt kan lykkedes for, eller er man ulykkesfuglen? Er man ham den seje alle beundrer, eller er man hende den usynlige ovre i hjørnet? Alle disse livslange ideer om hvem man er, grundlægges i teenageårene.

Lyt til vores podcast

Til forældre: Sådan får du en god snak med din teenager

Mand der holder hovedet nede

Normale “teenage-kvaler” eller alvorligere problemer?

Alle får “blå mærker” i løbet af ungdomsårene, og heldigvis ender langt de fleste også med at finde vej gennem junglen. Som forælder er det vigtigt, at du bruger din viden omkring dit barn til at vurdere, om dine bekymringer for dit barn skal tages alvorligt.

Man kan ikke objektivt sige, hvorvidt et særligt problem er alvorligt eller ej, da det er dit barns oplevelse af problemet, der er afgørende.

Derfor er det vigtigt, at du som forældre ikke kommer til at bagatalisere, men i stedet forholder dig undersøgende til hvad dit barn kommunikerer ud.

Til denne vurdering kan det være en god idé at tænke over disse spørgsmål:

  • Hvad siger dit barn selv? Hvordan beskriver det sine problemer?
  • Hvor godt plejer dit barn at være til at håndtere vanskeligheder i sit liv? Plejer det selv at have en god føling på hvad der foregår i dets liv, eller har det en tendens til at lukke sig selv inde, og sige at alting er fint? Vær ekstra opmærksom på “indelukkede” børn, og vær opmærksom på andre tegn på trivsel. Dette kan være aktivitetsniveau efter skole, engagement i interesser, antal venner, humør og relationer i hjemmet.
  • Hvor lang tid har du været bekymret for dit barn og hvorfor? Hvis der er gået over 6 måneder, kan dette være tegn på, at dit barn måske sidder fast i noget, det ikke selv kan håndtere.
  • Hvordan er barnets netværk? Er familiesituationen stabil? Har dit barn et netværk af venner, som det deler ting med? Udtrykker dit barn, at der ikke er så mange at dele sine udfordringer med, kan det have ekstra behov for at tale med nogen udefra.
  • Har barnet være udsat for svære hændelser inden for de seneste år? Det kunne være mobning, dødsfald, skilsmisse el. lign.
  • Har dit barn en historik om at have det svært? Har det en tendens til at tvivle på sig selv og have lavt selvværd?
UngTerapi logo

Test til forældre

Har min teenager behov for psykolog?

Er du i tvivl om, hvor bekymret du skal være for dit barn?
Prøv testen og få vores vurdering.

Mand og kvinde i vinterjakker udenfor

Hjælp til teenager med problemer: Hvor meget kan jeg presse på?

Har du afgjort at din teenager har behov for at tale med nogle udefra om sine vanskeligheder, kan man som forælder ofte stå i endnu et dilemma. Hvor meget kan man tillade sig at presse på? Hvor går grænsen for hvad man kan bestemme, og skal man træffe denne beslutning, selvom den unge ikke ønsker at se en psykolog?

Svaret er, at selvfølgelig kan eller skal du ikke tvinge dit barn til at tale med en psykolog. Ud over at det krænker den unges selvstændighed, vil samtalerne med garanti ikke hjælpe nogle med noget, idet den unge ikke er motiveret eller indstillet på at få denne form for hjælp.

Der er dog forskel på at presse for meget på, og for en tid være insisterende på at snakke om ideen.

At snakke med en psykolog, kan for rigtig mange unge være angstprovokerende, og det kan føles marginaliserende og måske pinligt. Det er derfor vigtigt at aftabuisere, og fortælle den unge om hvad det egentlig drejer sig om.

Det kan fx være en rigtig god idé at I sammen går på opdagelse på hjemmesiden, hvor du understreger, at dette blot er en idé.

Lad det summe

Selvom det måske kan virke som om, at ikke gør et større indtryk, kan du være sikker på, at der bliver tænkt langt mere over det, end hvad der umiddelbart gives udtryk for. Lad tanken om et evt. forestående forløb hos en psykolog udvikle sig for den unge, og tag det op en gang imellem, for at høre hvilke tanker det har gjort sig. Viser din teenager efter noget tid stadigvæk ikke interesse, er det vigtigt at du ikke presser mere på.

Der er også andre muligheder for at hjælpe din teenagesøn eller teenagedatter med sine problemer. Det kan enten være indenfor det naturlige netværk eller gennem andre organisationer, der tilbyder hjælp til unge.

Lyt til hvad din søn eller datter selv siger

Det er vigtigt at tilføje, at hvis du er så heldig at have et barn, der selv har en masse idéer til hvordan det kan få hjælp, så lyt endelig! 

I langt de fleste tilfælde, ved de unge rigtig meget om sig selv, og hvad de har brug for, så negliger endelig ikke dette.

Uanset hvad, er dét at du tydeligt viser dit barn, at du bekymrer dig om dets trivsel, og ønsker at hjælpe det bedst muligt, en stor kærlighedserklæring for dit barn. Det er noget der kan give dit barn en følelse af omsorg og tryghed.

Lad ikke uenigheder om hvordan din teenager skal hjælpes overskygge det faktum, at dine intentioner altid er at gøre det bedste for dit barn.

Gratis kursus: Forælderens guide til psykoterapi

Her i UngTerapi er vi ofte i tæt dialog med forældrene til unge mennesker med behov for psykologhjælp. Derfor kender vi også en hel del til alle de svære dilemmaer, man kan stå i, når man er forælder til en ung, der har det svært.

  • Overreagerer jeg mon eller er der virkelig noget om det?
  • Hvordan får jeg en god snak med min teenager?
  • Hvordan ved man om ens barn er klar til terapi?

Vi har samlet alle disse overvejelser (og mange flere) i et lydkursus til forældre, hvor vi kommer hele vejen rundt om alle de problemstillinger, man kan stå i som forælder. De første tre afsnit ligger frit tilgængelige på hjemmesiden, og resten af kurset kan du få sendt til din e-mail – kvit og frit!

Forælderens guide til psykoterapi

Gratis kursus til forældre

Forælderens guide til psykoterapi

Et kursus til dig som er forælder til en ung med behov for mental støtte eller psykologhjælp

Hvordan starter mit barn i et forløb? – praktiske overvejelser om forældrehjælp til teenager

Vi har skrevet denne tekst til forældre om hvordan man som forælder bedst understøtter et godt forløb, samt hvad de juridiske og etiske retningslinjer er.

Det er altid en god idé at skrive os en mail eller ringe, før du booker en tid direkte i kalenderen.

Det er nemlig godt at få talt med os om, hvorvidt din teenager selv kan komme til samtalerne alene eller om det skal ledsages af en forælder.

Er dit barn yngre end 15 år? Så skal forældrene altid ind over forløbet, og du skal læse mere om hvad der er særligt for denne aldersgruppe (det gør du her)

Som noget helt unikt, har du i UngTerapi mulighed for at købe forældresparring eller vores særlige “forælderpakker“, som du kan læse om her på siden.

Om du køber en forælderpakke eller ej, vil den første samtale typisk være en fælles samtale, hvor du som udgangspunkt er med enten hele samtalen eller halvdelen af den.

Her vil du have mulighed for at introducere psykologen for det, du mener er vigtigt at fortælle som indledning til forløbet. Mellem samtalerne er der også mulighed for at have korte, evaluerende samtaler med psykologen.

Har du ikke købt forælderpakken er det vigtigt at påpege, at er der behov for længere opfølgninger (dvs. mere end 15 min.), er det bedst at booke en tid hos psykologen.

Er der desuden sket nye hændelser i den unges liv, som kan være relevante for psykologen, er det også en god idé at fortælle psykologen herom.

Ønsker du at følge dit barn til samtalen, kan du sidde i vores venteværelse under samtalen.

Vi kan hjælpe både dig og dit barn

 

Psykologene hos UngTerapi

Vi har hjulpet mere end 7000 unge!

FAQ – Ofte stillede spørgsmål om teenagere

Har min teenager behov for psykologhjælp?

Er du i tvivl om, hvor bekymret du skal være for din teenager? Så prøv testen: Har min teenager behov for psykologhjælp, hvor du kan få vores faglige vurdering. Det tager ca. 1 minut.

Forældrehjælp til teenager?

Som forælder til en teenager kan man ønske at kunne skelne mellem ”almindelige teenagekvaler” og mere alvorlige problemer. Vi har samlet alle disse overvejelser (og mange flere) i et gratis lydkursus til forældre, hvor vi kommer hele vejen rundt om alle de problemstillinger, man kan stå i som forælder.

Ustyrlig teenager?

Balancegangen mellem at stille krav og at være en kærlig forælder kan være svær at finde hvis man har en ustyrlig teenager. Derfor er det vigtigt, at du som forældre ikke kommer til at bagatalisere, men i stedet forholder dig undersøgende til hvad dit barn kommunikerer ud.

Hjælp til teenager med problemer?

Hvis du er så heldig at have en teenager, der selv har en masse idéer til hvordan det kan få hjælp, så lyt endelig! I langt de fleste tilfælde, ved de unge rigtig meget om sig selv, og hvad de har brug for, så negliger endelig ikke dette.

Svær teenager?

Alle får “blå mærker” i løbet af ungdomsårene, og heldigvis ender langt de fleste også med at finde vej gennem junglen. Som forælder er det vigtigt, at du bruger din viden omkring dit barn til at vurdere, om dine bekymringer for dit barn skal tages alvorligt.

Hvad er en teenager?

En teenager er en person som er mellem 13 og 19 år gammel og dermed i overgangen mellem barn og voksen. Udtrykket kommer fra engelsk, hvor alle tal mellem 13 og 19 ender på ”teen”. Teenagealderen er kendt som problematisk for både forældre og voksne og medfører ofte humørsvingninger og brug for masser af søvn.

Kilde: Wikipedia

Relaterede emner:

Guide til pårørende

Samtaler med forældre

Forælder til en ung i terapiforløb

Forælderens guide til psykoterapi

Podcast: Sådan får du en god snak med din teenager

Podcast: “Min teenagedatter skærer i sig selv”

Til forældre - Har du brug for hjælp til det?

En kvinde der sidder i en sofa

Til forældre - Har du brug for hjælp til det?

Har jeg brug for en psykolog? Prøv testen og få vores faglige vurdering.

Test dig selv:

Test: Har min teenager behov for psykologhjælp?

Det er normalt at være i tvivl. Prøv testen og få vores faglige vurdering på 1 minut!

Har du brug for hjælp eller vejledning?

Tre kvinder der arbejder som psykolog hos UngTerapi

Vores medarbejdere sidder klar til at hjælpe dig.

Telefontider:
Mandag: 13.00-17.00
Tirsdag: 8.30-12.30
Onsdag: 10.00-14.00
Torsdag: 8.30-12.30
Fredag: 8.00-12.00

Vi er rigtig flinke og svarer  hurtigt.

Drejer det sig om opstart, bedes du oplyse dit postnummer og hvorvidt du er medlem af Sygeforsikring “danmark”.

Skriv din besked her:

Vi har tavshedspligt og behandler selvfølgelig din henvendelse fortroligt. Læs vores privatlivspolitik.
Der kan gå et øjeblik fra du har sendt, til den er gået igennem. Hav venligst tålmodighed. :-)