Meningsløshed

Meningsløshed

Sådan håndterer du følelsen af meningsløshed

Meningsløshed er ikke kun en følelse af at være ked af det; det kan være en dyb usikkerhed om, hvad der giver livet værdi. Læs videre for at lære, hvordan du kan forstå årsagerne til meningsløshed og få konkrete råd til at finde retning igen.

Artiklens forfatter er psykolog Maja Vain Gilbert

Forfatter: Autoriseret psykolog Maja Vain Gilbert.

Forfatter: Aut. psykolog Maja Vain Gilbert.

Opdateret: 7. januar 2025.

Læsetid: 12 minutter.

Når alt føles meningsløst – og hvordan du kan komme videre

Meningsløshed

Kender du den følelse, hvor du vågner op og ikke rigtig ved, hvad du skal gøre med dig selv? Hvor ting, du plejede at glæde dig til, pludselig ikke betyder noget, og hverdagens små opgaver føles som en kæmpe byrde? Den der følelse af, at ingenting rigtig giver mening?

Det er følelsen af meningsløshed.

For mange unge er det en følelse, der rammer i perioder, og nogle gange er den en følelse, man lige kan ryste af sig. Så hvad gør man, når man føler, at verden omkring én er lidt… flad?

Hvad er meningsløshed egentlig?

Meningsløshed føles ofte som om man mister forbindelsen til det, der normalt giver ens liv retning og formål.

Det kan være små ting – som at have svært ved at finde glæde i de ting, der normalt gør en glad. Eller større ting – som at føle, at ens liv ikke rigtigt har noget mål, og at man bare går gennem dagene uden at forstå, hvorfor.

Det kan pludselig være, du føler at skolearbejdet er spild af tid. For hvorfor skal man egentligt præstere?

Det kan også være du mister interessen for sociale aktiviteter, hvor interaktionen med andre kan føles overfladisk og ligegyldig.

Det kan også være du bliver i tvivl om fremtiden, for hvad lever man egentligt for? Hvad skal man med livet?

Er det bare en fase?

Meningsløshed

Det er helt normalt at have perioder, hvor livet føles meningsløst. Måske er du midt i et kaotisk skoleår og føler dig presset på alle fronter. Måske har du oplevet noget, der har rystet dig – et venskab, der gik i stykker, et forhold, der sluttede, eller noget i din familie, der ikke føles helt rigtigt. Det kan alt sammen bidrage til en følelse af at stå på et stillestående punkt, hvor du ikke rigtig kan finde retning.

Men selvom meningsløshed er noget, vi alle kan føle fra tid til anden, kan det også være et tegn på noget, der er lidt dybere. Hvis du oplever det over en længere periode, og det begynder at påvirke din hverdag, kan det være en god idé at reflektere lidt over, hvad der egentlig ligger bag.

Hvorfor føler man meningsløshed?

Meningsløshed

Ungdomsårene er en tid, hvor man begynder at udforske, hvem man virkelig er. Det er en periode fyldt med forandringer, hvor man lærer at forstå sig selv, sine interesser og sin plads i verden. Samtidig står man over for en masse valg og usikkerhed – både om fremtiden og om hvem man er i nuet. Det er på én gang en spændende og udfordrende tid, og det kan skabe en følelse af at være lidt “fortabt” eller ude af kontakt med det, der tidligere føltes vigtigt.

Meningsløshed opstår ofte, når man begynder at stille spørgsmål ved det, der før gav én glæde eller mening. Måske keder man sig med ting, man plejer at elske, som at spille spil, gå til fester eller være sammen med vennerne. Eller måske begynder man at overveje, om de ting, man gør, virkelig betyder noget på den lange bane – om det hele bare er én stor rutine, der ikke fører et bestemt sted hen.

På mange måder kan man sige at følelsen af meningsløshed opstår, når der er i gang med at ske en omrokering inde i hovedet, fordi man er blevet bevidst om nogle grundlæggende ting i livet. Den måde man ind til nu har levet livet på, føles ikke meningsfuld længere.

Det er helt okay at føle sådan – det betyder ikke, at du er på vej ind i et mørkt sted, det betyder bare, at du er i en periode med mange tanker og måske endda usikkerhed. Tanken om, at noget ikke længere føles meningsfuldt, betyder ikke, at du er på vej til at “tabe” livet. Det betyder bare, at du er i gang med at finde ud af, hvad der er vigtigt for dig. I ungdomsårene har du endnu ikke opdaget alle de muligheder, livet byder på, og det kan tage tid at finde de ting, der virkelig resonerer med dig.

Når man skal reagere på følelsen af meningsløshed

Meningsløshed

Selvom følelsen af meningsløshed er en normal følelser, der kan komme og gå, er der alligevel bestemte tegn man skal være opmærksom på. 

1. Følelsen varer ved i lang tid

Alle oplever perioder med meningsløshed, og det kan være helt naturligt at føle sig lidt “lost” i perioder – især når du står over for store livsforandringer som fx skoleafslutning, nye relationer eller overgangen fra ungdom til voksenliv. Men hvis følelsen af meningsløshed varer ved i flere uger eller endda måneder, uden at du kan finde nogen form for forbedring, kan det være et tegn på, at noget mere er på spil.

2. Det begynder at påvirke din hverdag og funktion

Meningsløshed kan være en følelse, som du godt kan håndtere i korte perioder. Men hvis følelsen begynder at påvirke din evne til at fungere i din daglige rutine, kan det være tegn på, at du har brug for hjælp. Det kan være svært at få energi til at gøre de helt basale ting som at gå i skole, tage sig af sin personlige hygiejne eller møde op til aftaler.

3. Du føler dig tom, håbløs eller uden formål

Meningsløshed kan hurtigt udvikle sig til en følelse af håbløshed. Hvis du begynder at føle, at livet ikke har nogen mening, eller at du ikke har noget formål, kan det være et tegn på, at din mentale sundhed er i fare. Alle oplever tider, hvor de tvivler på sig selv eller på livet generelt, men hvis du begynder at føle, at der ikke er noget at leve for, kan det være et alarmerende tegn.

4. Der er fysiske symptomer på følelsen

Meningsløshed påvirker ikke kun dine tanker og følelser – det kan også påvirke din krop. Hvis du begynder at mærke fysiske symptomer som konstant træthed, søvnløshed, appetitændringer eller ubehag, kan det være tegn på, at den følelsesmæssige tomhed begynder at overbelaste din krop.

5. Du oplever tanker om selvskade eller selvmord

Hvis du begynder at have tanker om, at du ikke kan klare det længere, eller at livet ikke er værd at leve, er det absolut tid til at få hjælp med det samme. Følelser af meningsløshed kan, i værste fald, føre til alvorlige tanker om selvskade eller selvmord, og det er vigtigt, at du tager disse tanker alvorligt og søger støtte.

6. Du har mistet forbindelsen til andre

Meningsløshed kan føre til, at du trækker dig væk fra folk, selvom du normalt har stærke relationer til dem. Hvis du begynder at føle dig som en, der er “ude af kontakt” med dine venner og familie, og du ikke længere kan finde glæde i sociale aktiviteter, kan det være et tegn på, at du er på vej ind i en periode med dybere følelsesmæssig udfordring.

Hvordan håndterer man meningsløshed selv?

Meningsløshed

Meningsløshed kan føles som en håbløs tilstand, men der er faktisk måder at håndtere den på. Her er nogle ting, du kan prøve, hvis du føler, at du sidder fast i denne følelse:

Sæt små mål

Nogle gange virker verden simpelthen for stor til at kunne rumme. Hvis du prøver at overveje det hele på én gang – skole, venner, fremtid – kan det være uoverskueligt. Prøv at dele dine dage op i små, overskuelige mål. Det kan være så enkelt som at tage en opgave ad gangen eller tage en gåtur uden telefon. Små succesoplevelser kan give en følelse af, at der faktisk er noget, du kan opnå, selv når det virker som om alt andet er ligegyldigt.

Søg nye oplevelser

Når alt føles meningsløst, kan det hjælpe at komme ud af den daglige rutine. Det kan være at prøve noget nyt – starte på et kreativt projekt, tage et kursus i noget, du er nysgerrig på, eller bare tage ud og opleve noget anderledes. Nye indtryk kan hjælpe med at bryde den grå hverdag og give dig et nyt perspektiv.

Reflekter over det, der giver dig glæde

Selvom det kan være svært at finde motivation, kan det være nyttigt at prøve at huske på de ting, der tidligere har givet dig glæde. Det kunne være hobbyer, steder, du har besøgt, eller mennesker, du har haft det godt med. Selv de små ting kan minde dig om, hvad der betyder noget for dig.

Vær tålmodig med dig selv

Meningsløshed er ikke noget, du nødvendigvis kan løse på en dag. Det er okay at tage en pause, give dig selv lov til at føle dig nede og ikke forvente, at du hele tiden skal være “på” eller have alt figureret ud. Det vigtigste er at forstå, at det er en midlertidig fase, og at du vil finde vej videre.

Tal med nogen

Du behøver ikke at bære følelsen af meningsløshed alene. Hvis du føler, at du er fanget i dine egne tanker, kan det hjælpe at dele dem med nogen, du stoler på – en ven, et familiemedlem eller en rådgiver. Det kan også være nyttigt at tale med en psykolog, hvis du føler, at dine tanker begynder at blive mere tunge og vedvarende. Det er helt okay at få hjælp, når livet føles uoverskueligt.

Hvordan kan en psykolog hjælpe?

Meningsløshed

Oplever du at følelsen af meningsløshed er svær at håndtere selv, er det en god idé at tale med en psykolog om det. Her er forskellige måder en psykolog kan hjælpe på:

Skabe klarhed omkring årsagerne

En psykolog vil starte med at hjælpe dig med at forstå, hvorfor du føler dig meningsløs. Ofte kan meningsløshed være et symptom på noget større – måske er det et tegn på, at du er overvældet af stress, usikkerhed om fremtiden, eller måske føler du dig distanceret fra dine egne værdier og mål. Ved at tale åbent og ærligt om dine følelser kan en psykolog hjælpe dig med at identificere de underliggende årsager til din meningsløshed.

Hjælpe dig med at finde mening i hverdagen

Meningsløshed kan ofte føles som en opgivende tomhed, hvor du ikke kan finde glæde i noget som helst. En psykolog kan hjælpe dig med at udforske og genopdage de ting, der giver dig mening. Det handler ikke nødvendigvis om at finde et stort formål med livet på én gang – det kan være de små ting, der gradvist bringer mere værdi til din hverdag.

Arbejde med dine tanker

Meningsløshed kan ofte være forbundet med negative eller forvirrede tanker om dig selv og verden. Tanker som “Det hele er ligegyldigt”, “Jeg kommer aldrig til at finde min vej” eller “Jeg er ikke god nok” kan være med til at forstærke følelsen af tomhed. En psykolog kan bruge forskellige terapiteknikker til at hjælpe dig med at identificere og udfordre disse tanker.

Opbygge selvværd og selvforståelse

En stor del af følelsen af meningsløshed kan komme fra, at man føler sig usikker på sin egen værdi eller på, hvad man egentlig bidrager med til verden. Psykologen kan arbejde med at opbygge dit selvværd og hjælpe dig med at få en dybere forståelse af, hvem du er, og hvad du står for.

Arbejde med følelser af tomhed og isolation

Når du føler meningsløshed, kan du også føle dig isoleret fra andre. Du kan føle, at ingen forstår dig, eller at du ikke har noget fællesskab. Psykologen kan hjælpe dig med at forstå og håndtere disse følelser. Gennem samtale og refleksion kan psykologen hjælpe dig med at opdage, hvordan du kan komme tættere på andre mennesker, om det er gennem venskaber, relationer eller fællesskaber, der betyder noget for dig.

Mindfulness og stresshåndtering

Meningsløshed kan også være et resultat af at være overvældet af stress eller negative tanker, der kører i loop. En psykolog kan introducere dig til teknikker som mindfulness, som kan hjælpe dig med at være mere til stede i nuet og få afstand til de tankemønstre, der forstærker følelsen af tomhed.

Du kan læse mere om vores psykologer her

Relaterede emner:

Ensomhed

Bekymringstanker

Eksistentielle problemstillinger

Identitet

Lavt selvværd

Stress

Meningsløshed - Har du brug for hjælp til det?

En kvinde der sidder i en sofa

Meningsløshed - Har du brug for hjælp til det?

Har jeg brug for en psykolog? Prøv testen og få vores faglige vurdering.

Test dig selv:

Kan du få gavn af psykologhjælp?

Det er normalt at være i tvivl. Prøv testen og få vores faglige vurdering på 1 minut!

Har du brug for hjælp eller vejledning?

Tre kvinder der arbejder som psykolog hos UngTerapi

Vores medarbejdere sidder klar til at hjælpe dig.

Telefontider:
Mandag: 13.00-17.00
Tirsdag: 8.30-12.30
Onsdag: 10.00-14.00
Torsdag: 8.30-12.30
Fredag: 8.00-12.00

Vi er rigtig flinke og svarer  hurtigt.

Drejer det sig om opstart, bedes du oplyse dit postnummer og hvorvidt du er medlem af Sygeforsikring “danmark”.

Skriv din besked her:

Vi har tavshedspligt og behandler selvfølgelig din henvendelse fortroligt. Læs vores privatlivspolitik.
Der kan gå et øjeblik fra du har sendt, til den er gået igennem. Hav venligst tålmodighed. :-)