Selvmordstanker & selmordsforsøg

Selvmordstanker & selmordsforsøg

Bliv klogere på emnet her (Stor guide)

Bliv klogere på emnet her

Artiklens forfatter er psykolog Maja Vain Gilbert

Forfatter: Autoriseret psykolog Maja Vain Gilbert.

Forfatter: Aut. psykolog Maja Vain Gilbert.

Opdateret: 21. marts 2024.

Læsetid: 7 minutter.

Selvmordstanker og selvmordsforsøg

Selvmord, selvmordstanker og selvmordsforsøg

Det er bedre for alle, hvis jeg ikke er her…

Selvmord er for mange enormt svært at tale om, fordi det medfører så mange svære følelser på én gang. Har du selv forsøgt selvmord, kan du have oplevet, at du måske ikke kan tale med andre om det, fordi de bliver for kede af det eller bange, når du nævner det. Og du vil ikke gøre folk kede af det, og du føler måske ikke du kan svare på den lavine af spørgsmål, der stilles, så du tier stille.

Men du skal tale om det, og andre skal lytte. For du må ikke gå med det selv, for så får du det aldrig bearbejdet ordentligt, og chancerne for at du måske forsøger selvmord igen, er større.

Måske du ikke selv forstår, hvorfor du føler eller har følt en træng til at afslutte livet, men uanset hvad, har du det bestemt ikke godt, og har brug for hjælp hurtigst muligt.

Du kan måske have en følelse af, at livet bare er for svært. I mange år har du kæmpet for at holde dig oven vande, og lige lidt har det hjulpet. Det hele er stadig svært, og alene tanken om at det skal fortsætte i mange år endnu, er uoverskuelig.

Du kan misunde folk, der dør, og længes efter den ro, du tror der vil være, når du ikke er her mere.

For det er bare det, du ønsker: Ro. Ro fra hele verden, ro fra dit eget hoved.

Tanker som, at det er til alles bedste, at du dør, florerer måske også. Længe har du oplevet, hvordan din familie plages af dine problemer, og bekymrer sig uafbrudt for dig. Du har måske oplevet, hvordan din mor er gået ned med stress, eller din far har fået en depression, af ren og skær overbelastning af situationen.

Måske du kan tænke, at det hele ville være nemmere, hvis ikke du var her.

Men det bliver det ikke.

Et selvmord er ikke at løse problemerne, men at give op, uden at du behøver det.

For livet kan godt ændre sig, og du kan godt få det godt. Og derudover, er der absolut ingen af din familie eller venner, der i deres vildeste fantasi ville mene, at det ville være bedre, hvis du ikke var her. Tværtimod vil alt blive sværere, og savnet til dig vil fylde stort resten af livet.

Du må ikke give op på livet, hvis ikke for din egen skyld, så for din omgivelsers skyld.

Har du akutte selvmordstanker lige nu?

Du er ikke alene

På klinikken har vi efterhånden talt med rigtig mange unge, der har selvmordstanker, eller forsøgt selvmord. Og alle har kunne få hjælp, på den ene eller anden måde. Så snart man beslutter sig for at vende skuden og søge hjælp, vil man langsomt få energien til at komme over på den anden side. Det er ofte ”bare” en beslutning væk.

Husk, at der er andre som dig, der har oplevet nogle ting i livet, der har belastet så meget, at selvmord føles som en udvej. Men det er muligt at få hjælp, og selvmord er aldrig en udvej.

Du skal krammes og passes på. Rummes og anerkendes, lyttes til og forstås. Det fortjener du. Du går og gemmer på rigtig meget, der skal ud og deles med andre, så du ikke går til i din ensomhed omkring det.

Test: Kan du få gavn af et forløb hos en psykolog?

Det er ganske normalt at være usikker på, om et forløb hos en psykolog kan være det rigtige. Vi har skrevet en grundig artikel om de overvejelser du bør gøre dig, hvis du er usikker på, om psykologsamtaler er den rette løsning for dig.

Vi har også udviklet en online test, hvor du på ca. 1 minut får vores faglige vurdering.

Til pårørende

Selvmord er det absolutte værste vi kan forestille os vil ske for vores elskede familie og venner. Alene tanken om det, kan få angsten op i os alle, og det er usigeligt svært for pårørende at gå igennem. Den konstante angst for, om det nu er sket igen, er svær at leve i, og samtidig kan der også være andre følelser på spil, man måske ikke vil indrømme.

Følelsen af vrede rettet mod den, der har forsøgt selvmord, kan være stor. Bebrejdelser og følelser af svigt kan også fylde meget. Samtidig kan følelsen af afmagt og hjælpeløshed være stor, og mange ved ikke hvordan de skal forholde sig til det.

Selvom du måske går igennem et helvede af voldsomme følelser, er det vigtigt at du formår at pakke det til side, når du er sammen med den, der har forsøgt selvmord. Den første lange tid efter selvmordsforsøget, skal den, der har forsøgt selvmord, have en masse psykologisk hjælp til at bearbejde sine problemer, og lære hvordan de skal håndteres.

I den tid er det vigtigt, at du som pårørende har nogle andre, du kan tale med. Du skal kunne have et rum, hvor du læsser af, og lader dine svære følelser fylde, så de ikke kommer til udtryk på uheldige måder, i din relation til den selvmordstruede.

Den selvmordstruede har nemlig et stort behov for, at du kan rumme ham/hende, og viser at du godt kan tale om selvmordsforsøget, og andre ting, der kan gøre rigtig ondt. For det er når den selvmordstruede føler sig forstået og anerkendt, at følelsen af håbløshed bliver en smule mindre, og der dannes et lille håb for, at tingene godt kan ændre sig. Det er i afstanden og isolationen, at selvmordet kan finde sted, ikke i relationer med tæt kontakt.

Er du pårørende til én, du er bekymret for vil forsøge selvmord, kan du afgøre trusselsniveauet ud fra følgende parametre:

1. Trusselsniveau: Selvmordet er ikke blevet nævnt i lang tid, og der lader ikke længere til at være forhøjet risiko. (Behov: Fortsat psykologhjælp, måske endda en udfasning)
2. Trusselsniveau: Selvmord er blevet talt om som en udvej/søgt på på nettet, tankerne kredser om det. (Behov: Akut psykologhjælp)
3. Trusselsniveau: Selvmordet er blevet meget konkret, hvor der tænkes i redskaber, tidspunkter og andet praktik. (Behov: Tag akut kontakt til psykiatrisk skadestue, opsøg akut psykologhjælp, ring til Livslinjen på tlf. 70 201 201)

Desuden er det vigtigt at tage stilling til, om den selvmordstruede kan ske at handle impulsivt, enten fordi vedkommende måske har ADHD, eller fordi vedkommende til tider kan blive psykotisk. Er der forøget chancer for impulsivitet, hvor den selvmordstruede er i fare for at handle på umiddelbart stærke følelser, er det vigtigt at være ekstra opmærksom på den selvmordstruede.

Alt i alt er det vigtigt, at du som pårørende ikke panikker over for den selvmordstruede, selvom det kan være meget svært at lade være. Det er vigtigt at du udstråler rummelighed og overblik, så den selvmordstruede kan slappe af og betro sig til dig. Det er i jeres tætte, fortrolige kontakt, at i kan overvinde den svære periode af livet, og ikke i regler og forbud mod at være alene fx.

Selvom situationen kan virke håbløs, så vid med dig selv, at det er muligt for den selvmordstruede at få hjælp. Der er ingen tvivl om, at langt de fleste selvmord sker på baggrund af en svær depression, og svære depressioner kan godt behandles. Ofte er det her en kombination af antidepressiv medicin og samtaleterapi, der langsomt, men sikkert vil hjælpe den selvmordstruede over på den anden side.

Hjælp derfor den selvmordstruede med at finde hjælp, og slip gerne først vedkommende, når du er sikker på at han/hun er mødt op ved psykologens kontor. Din indsats er enormt vigtigt, og betyder alt for den fremadrettede udvikling. Læs også denne guide til pårørende.

Relaterede emner:

Guide til pårørende

Lavt selvværd

Utilstrækkelighed

Depression

Behandling af depression

Selvmordstanker & selmordsforsøg - Har du brug for hjælp til det?

Selvmordstanker & selmordsforsøg - Har du brug for hjælp til det?

Har jeg brug for en psykolog? Prøv testen og få vores faglige vurdering.

Test dig selv:

Kan du få gavn af psykologhjælp?

Det er normalt at være i tvivl. Prøv testen og få vores faglige vurdering på 1 minut!

Har du brug for hjælp eller vejledning?

Vores medarbejdere sidder klar til at hjælpe dig.

Telefontider:
Mandag: 10.30-14.30
Tirsdag: 10.00-14.00
Onsdag: 08.00-12.00
Torsdag: 10.00-14.00
Fredag: 9.00-13.00

Vi er rigtig flinke og svarer  hurtigt.

Drejer det sig om opstart, bedes du oplyse dit postnummer og hvorvidt du er medlem af Sygeforsikring “danmark”.

Skriv din besked her:

Vi har tavshedspligt og behandler selvfølgelig din henvendelse fortroligt. Læs vores privatlivspolitik. Der kan gå et øjeblik fra du har sendt, til den er gået igennem. Hav venligst tålmodighed. :-)