Brevkasse: Min kæreste er deprimeret

“Jeg elsker ham lige meget hvad, men jeg er bange for at gøre ham fortræd ved at sige noget forkert.”

Min kæreste er deprimeret

Forfatter: Maja Vain Gilbert, autoriseret psykolog og stifter af UngTerapi.

Forfatter: Maja Vain Gilbert Autoriseret psykolog og stifter af UngTerapi.

20. april 2023

20. april 2023

Hej Maja,

Jeg håber at du kan hjælpe mig med mit lille problem.

Jeg har lige fået en kæreste men der er bare et problem han er depremeret og tager anti-depresive og går til psykiater. Jeg elsker ham lige meget hvad men jeg er bange for at gør ham fortræd ved at sige noget forkert.

Jeg vil bare vide hvad jeg skal passe på at tale om og hvordan jeg kan støtte ham igennem derpressionen til han for det bedre.

Tusind tak for din hjælp.

Mange hilsner,

Torsten

LYT OGSÅ TIL VORES PODCAST-EPISODE: Idas kæreste er deprimeret


Kære Torsten

Tusind tak for dit brev. Tillykke med den nyfundne kærlighed, og hvor vidner dit brev bare om en dyb omsorg for din kæreste!

Først og fremmest er det super vigtigt, at depressionen ikke bliver et tabu imellem jer. Ja, psykiske vanskeligheder kan for nogle være meget private, men skal I kunne udvikle jer sammen, som et stærkt og tæt par, er det vigtigt at I får snakket om det.

Han har brug for dig – om han vil være ved det eller ej – og du kan være en kæmpe ressource og hjælp. Du skal bare vide, hvordan du skal hjælpe din deprimerede kæreste, og til det har du naturligvis brug for hans guidning.

Depressioner kan se meget forskellige ud, men de er grundlæggende karakteriseret ved manglende håb og mål i livet, som ofte viser sig ved en stærk indadvendthed, nedtrykthed og passivitet. Alt afhængigt af hvor ramt din kæreste er af depressionen, kan han have brug for hjælp på mange forskellige områder.

Nogle har brug for hjælp til at komme i gang med de helt små opgaver, så som at komme i bad, lave mad og komme ud af døren. Andre har mere brug for en samtalepartner til at bearbejde de svære følelser med, og måske tale om en svær fortid, mens atter andre har brug for, at man bare hygger sig sammen, og inspirerer til at gøre alle de ting, der giver god energi.

Din kæreste har nok brug for det hele på forskellige tidspunkter, og i forskellige stadier af depressionen, og her er det igen essentielt, at i kan snakke sammen om det.

Lad ham vide, at du er der for ham, og at han kan regne med dig – også selvom i er et nyt par. Den tillid kan tage noget tid at etablere, men efter noget tid vil den komme.

En sidste ting jeg vil sige til dig er, at du skal huske at passe godt på dig selv. Når vi har kærester, venner eller søskende, der lider af psykiske udfordringer, har vi en tendens til at glemme os selv og vores egne behov. Det ses desværre alt for ofte, at personer, der i lang tid har kæmpet for at hjælpe andre med deres problemer, ofte selv bliver ramt af vanskeligheder efterfølgende.

Så selvom din kæreste går igennem en svær tid, har du stadig krav på at sætte dine egne grænser, når noget bliver for meget for dig. Hvis du beslutter dig for at gå all in og hjælpe din kæreste, skal du også have en sikker havn, hvor du kan læsse af.

Husk at hjælperen er nødt til at passe på sig selv, for selv at kunne hjælpe, og for at jeres forhold skal holde på sigt, skal du sige fra, når du selv er brugt op. Mobiliser din kærestes netværk, så du kan hive fat i forældre, søskende eller venner, når du ikke selv kan være der. Lad være med at påtage dig hele ansvaret for ham alene. Det vil være en kæmpe gave, for så har du også nogle du kan vende situationen med, når der er behov for det.

Jeg ønsker dig super meget held og lykke i fremtiden,

De varmeste hilsner,

Maja

Psykolog Maja Vain Gilbert har speciale i unge og studerende og er stifter af UngTerapiForfatter:
Maja Vain Gilbert, autoriseret psykolog og stifter af UngTerapi.
“Jeg er et nysgerrigt, glad og begejstret menneske, der elsker at være psykolog og at arbejde med unge.”

Maja Vain Gilbert
Maja Vain GilbertAutoriseret psykolog og stifter af UngTerapi
Jeg elsker at hjælpe unge med alt mellem himmel og jord. Spørg løs, og jeg vil gøre mig rigtig umage med at give dig et grundigt svar!

Tidligere Indlæg

Tjek også vores brevkasse-podcast, RadioPsykologerne

Brevkasse-podcast, Radiopsykologerne
RadioPsykologerne, en brevkassepodcast