“Hun er ulykkelig og negativ hele tiden og der er aldrig noget godt i hendes verden.”

Brevkassebrev fra en bekymret moster

jeg er ulykkelig

Forfatter: Maja Vain Gilbert, autoriseret psykolog og stifter af UngTerapi.

Forfatter: Maja Vain Gilbert Autoriseret psykolog og stifter af UngTerapi.

20. april 2023

20. april 2023

Hej Maja.

Jeg skal prøve at gøre det kort.
Jeg har en niece, på snart 15, som er meget ulykkelig. Hendes forældre blev skilt da hun var en lille pige på 3 år. Begge forældre elsker hende meget højt, men de har altid sat hende i 2 række. Deres ting er tit vigtigere end hendes. De har altid prøvet at sætte grænser, men så har de trukket i land igen, eksempel har hun plaget om en is, så har hun fået 5 nej og så belv det til et ja til sidst. Hun har været overvægtig i flere år snart, og er også blevet moppet med det. Hun har ingen venner og hader skolen og pjækker også meget. Hun har skiftet skole 1 gang, for der havde hun det ikke godt, men det har hun heller ikke på denne skole. sidder tit bare på værelset med i-paden. Hun er negativ hele tiden og der er aldrig noget godt i hendes verden. Hun har også været selvskadende på et tidspunkt, men nu overspiser hun istedet. Hun har været på julemærkehjem og tabt sig rigtig meget, men tog det hele på igen, og lidt til. Hun har også gået i pige gruppe, hvor de er flere piger der sidder med 2 voksne og snakker om alle deres problemer. Men intet hjælper……Det er som om hun ikke har nogen livsgejst. Jeg tænker at en Psykolog ville gøre hende godt? Undskyld hvis det er lidt rodet.

Mvh. En bekymret Moster


Svar

Kære Bekymret Moster

Tusind tak for dit brev. Det vidner virkelig om et særligt bånd, du har til hende, og jeg kan virkelig mærke en kæmpe omsorg i det du skriver.

Det lyder som om din niece generelt har haft mange ting at slås med, og det er uden tvivl hårdt for hende, at være så trist og ulykkelig. Overvægt og selvskade er ofte tegn på uhensigtsmæssige problemløsningsstrategier, som din niece bruger, når hun føler sig presset. Det er simpelthen en form for ventil hun bruger, når følelserne bliver for svære at håndtere. Det kan godt tyde på, at hun gennem sin opvækst ikke tydeligt nok har lært, hvordan de svære følelser skal håndteres konstruktivt.

Selvom jeg kan høre, at der er blevet gjort en del for, at komme overvægten til livs, tyder det på, at indsatserne ikke har været dybdegående nok. Overspisning kan nemlig også være en måde, din niece viser omsorg for sig selv på, når hun har det svært. Derfor kan man ikke bare tage maden fra hende, uden at lære hende, hvordan hun drager en anden omsorg for sig selv. At lære at håndtere sine følelser på en ny måde, er ofte en lang proces, idet man ofte vil gå tilbage til den gamle adfærd, når man føler sig tilstrækkeligt presset. Derfor tager den slags forandringer tid.

Dertil kommer den sociale isolation og mobningen, der desværre rigtig ofte sætter sig meget dybt hos mange. Mobning i barndommen kan være ekstremt ødelæggende, og påvirker tit det forhold man har til sig selv, langt ud i fremtiden. Flere har som voksne ”indre mobbere”, hvor de så at sige selv har overtaget mobbernes stemmer, og mobber nu sig selv hele tiden. Har din niece det på denne måde, har hun sandsynligvis ikke mod på særlig meget, idet hun ikke føler, at hun kan gøre noget rigtigt. Når hun så er bange for at tage initiativer i sit liv, ender hun i en passivitet, der i sidste ende bekræfter hende i, at hun ikke kan noget. Derfor er det ikke mærkeligt, at hun går og er ulykkelig.

Fordi hun har den svære historik, kan det tyde på, at din niece har brug for, at blive fulgt tæt i en periode. Det lyder som en virkelig god ide med de pigegrupper, men måske der også er behov for en mere intens behandlingsform, hvor det kun drejer sig om din niece. Jeg tror nemlig, at hun har rigtig meget på hjertet, og brug for et rum, hvor der er rigeligt med opmærksomhed og tid til hende.

Hvis jeg var dig, ville jeg tage en god snak med din niece, hvis du har sådan et forhold til hende. Ellers tal med din søster. Det gælder om, at din niece føler sig set og hørt, og at hun skal føle, at du virkelig ser hende. Ofte lukker unge, der har det på samme måde som din niece, i, fordi de måske længe har været udsat for kritik fra mange sider.

Så – tag hende i hånden, inviter hende evt. ud og spise, og tal med hende om dine bekymringer. Gå langsomt frem, og mærk hvor hun er. Giv udtryk for, at du kan se, at hun er i en rigtig svær situation, og at du er der for hende. Herefter kan du fortælle hende om din idé om, at hun måske har behov for at gå til individuelle samtaler. Sid evt. sammen med hende, udforsk hjemmesiden, og bestil en tid sammen. Hold hende kærligt i hånden hele vejen igennem.

Er hun ikke klar, er det vigtigt at give hende tid. Ønsker hun selv et andet tilbud, så lyt til hende. Hun er sandsynligvis meget følsom over for det, der kan ligne kritik, så støt hende i hvadend hun har af behov.

Din niece kan heldigvis godt komme ud er den ulykkelig tilstand, og hun er virkelig heldig, at have så kærlig og omsorgsfuld en moster.

Rigtig mange gange held og lykke med det!

Psykolog Maja Vain Gilbert har speciale i unge og studerende og er stifter af UngTerapiForfatter:
Maja Vain Gilbert, autoriseret psykolog og stifter af UngTerapi.
“Jeg er et nysgerrigt, glad og begejstret menneske, der elsker at være psykolog og at arbejde med unge.”

Maja Vain Gilbert
Maja Vain GilbertAutoriseret psykolog og stifter af UngTerapi
Jeg elsker at hjælpe unge med alt mellem himmel og jord. Spørg løs, og jeg vil gøre mig rigtig umage med at give dig et grundigt svar!

Tidligere Indlæg

Tjek også vores brevkasse-podcast, RadioPsykologerne

Brevkasse-podcast, Radiopsykologerne
RadioPsykologerne, en brevkassepodcast